Editorial

Conciliació amb els fills i desigualtat

Els pares dupliquen actualment el temps que comparteixen amb la seva prole respecte al que dedicaven a ells els seus progenitors fa mig segle

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41212155 barcelona  6 de diciembre de 2017  reportaje sobre la carga 171215182734

zentauroepp41212155 barcelona 6 de diciembre de 2017 reportaje sobre la carga 171215182734 / RICARD FADRIQUE

Encara que amb retard respecte d’altres països de l’entorn, ja fa temps que a Espanya es va trencar el model patriarcal i autoritari de família on cada membre tenia assignada la seva funció. El marit assumia el manteniment de la família, la dona cuidava els fills i aquests creixien submisos a uns pares protectors. L’evolució de les dinàmiques socials amb el més gran i legítim protagonisme de la dona, ha engegat a rodar els arcaics esquemes fins a començar a registrar-se un creixent repartiment igualitari de tasques entre homes i dones en el si familiar. I entre elles la cura, cada vegada més preponderant, dels fills.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Una investigació sociològica de caràcter internacional revela ara que als països occidentals els pares d’aquesta segona dècada del segle XXI dupliquen el temps que comparteixen amb els fills respecte al que dedicaven a ells els seus propis progenitors fa mig segle. En el cas d’Espanya, les dones destinen avui una hora i mitja diària a la prole i els homes al voltant de tres quarts d’hora. Però també aquí les estadístiques oculten discriminació. La conciliació més gran amb els fills es registra en famílies amb un estatus mitjà-alt, i és molt menys visible en les d’ingressos precaris. En la recerca d’una equitat social més gran i desitjable és on les administracions s’han d’esforçar perquè, amb plans de suport i reformes laborals, s’estimuli l’atenció als menors també en les famílies menys afavorides.