Al contraatac

L'estranya parella

És increïble que Rajoy inauguri trams de carretera, tan tranquil, mentre l'estranya parella Sánchez-Iglesias s'absenta completament del panorama nacional

2
Es llegeix en minuts
undefined39075468 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener170714114357

undefined39075468 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener170714114357 / DAVID CASTRO

Mariano Rajoy va penjar un tuit desbordant de felicitat l’1 de gener passat. Era un selfie, amb el president del Govern en primer pla, sense ulleres, amb gorra, somrient i acompanyat de dos amics que, en un segon pla, també es veu que estrenaven contents l’any 2018. La foto és de la caminada matinal que habitualment fa Rajoy, i anava acompanyada del text següent: «Caminant sota la pluja. Comença l’any».

   

 No és estranya aquesta imatge relaxada que ens va brindar el líder del PP, tenint en compte que fa unes quantes setmanes que no té oposició. Després d’haver obtingut en les eleccions a Catalunya uns resultats lil·liputencs, i amb el PP qüestionant per sota ma la seva vicepresidenta i l’estratègia política desenvolupada abans i després de l’aplicació de l’article 155, tothom se’n va anar de vacances. Tothom. Paradoxalment, Rajoy és l’únic que ha decidit organitzar-se un o dos actes a la setmana; concretament, actes relatius a obres i infraestructures, que sempre vesteixen molt. No té qui li repliqui.

   

Ni tan sols després de l'últim Consell de Ministres de l'any, quan va oferir la seva roda de premsa de balanç anual. La resta de partits, probablement per la por a no entrar en els informatius, van decidir fer els seus respectius balanços abans que el president, renunciant així a fer-hi una rèplica. Tant hi feia el que digués el president del Govern. No sé on s’ha vist mai una cosa així. Però, a més a més, els principals líders de l’oposició no van sortir perquè ja se n’havien anat de vacances. Em refereixo a Pedro Sánchez i a Pablo Iglesias. El president de Ciutadans sí que va sortir, però no sé si a ell se’l pot considerar l’oposició més dura al PP… Sánchez i Iglesias, Iglesias i Sánchez, van renunciar a rebatre el balanç sempre triomfalista de Rajoy.

El secretari general de Podem ni tan sols ha valorat encara els resultats de les eleccions a Catalunya, més enllà d’algun tuit. Sánchez, que no té ni escó al Congrés, també es comunica aquests dies a través de les xarxes socials amb limitació de caràcters. D’acord que és Nadal, però on s’ha vist una cosa així, quan a cap li sobren els vots… Segons la meva opinió, és increïble que Rajoy inauguri trams de carretera, tan tranquil, mentre aquesta estranya parella s’absenta completament del panorama nacional. És curiós, perquè en el balanç de l’any que va haver de fer el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, se’ns va dir que, per als socialistes, «Podem ja no és un soci preferent».

Notícies relacionades

   

Antón Losada

Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

 Realment, no sé si ho va ser en algun moment. Però no hi ha tant on escollir. I sembla evident, per la fragmentació parlamentària, que els socis ja són molt necessaris. Encara que a aquest ritme vacacional, poden ser més necessaris per a uns que per a uns altres.