Califòrnia reobre el debat de la marihuana

A Espanya és cada vegada més necessària la regulació d'aquesta droga per poder-la excloure de l'àmbit criminal

1
Es llegeix en minuts
Califòrnia reobre el debat de la marihuana

EFE

Des d’aquest 1 de gener ja és legal cultivar marihuana a casa i comprar-ne en comerços autoritzats a l’estat de Califòrnia, la sisena economia mundial amb una població de gairebé 40 milions de persones. La legalització, després d’haver superat un plebiscit celebrat el mateix dia de les eleccions presidencials, afectarà moltes condemnes judicials de manera retroactiva i servirà en molts casos per esborrar els historials delictius que arrosseguen milers de californians després de dècades de persecució policial contra l’ús de l’herba.

Aquesta autorització posa en marxa així mateix un negoci multimilionari del qual, a més a més dels empresaris del sector, es lucrarà especialment l’Estat a través dels impostos que gravaran el comerç. Les vendes es taxaran amb un 15% que pot augmentar fins al 45%.

Encara que amb dimensions ben diferents, el cas de Califòrnia ressuscita el debat sobre la regulació de la marihuana a Espanya, país que és entre els tres primers de la Unió Europea pel que fa a consumidors de la substància. Per una banda, els efectes medicinals –indubtables per a molts malalts– obliguen a tractar el tema no com un assumpte criminal sinó de salut pública. I per l’altra, s’ha d’emprendre decididament la regulació dels clubs cannàbics que imposi requisits administratius per garantir l’exclusió de les màfies,que ara es beneficien del desordre, com també el consum respectuós amb els drets dels no consumidors.