Petit observatori

Polítics tossuts com l'aigua

N'hi ha que ara sobreviuen al passat i viuen modestament de la pensió o els estalvis

1
Es llegeix en minuts
rioja1

rioja1

Imaginem-nos una reunió d’amics o de companys de feina. En un moment determinat algú formula una opinió. És possible que rebi aquesta frase sentenciosa que el desqualifica: «Tu vius en el passat». Es tracta d’una forma simbòlica que està molt ben trobada. Dir a algú que és un antiquat, que no sap què diu, o que no toca de peus a terra em sembla més aspre que dir «tu vius en el passat». I atenció a una petita diferència: canviant només una lletra passem de viure en el passat a viure del passat.

    

 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En el món de la polític, ¿quanta gent viu, ara mateix, d’aquell temps en què tenia poder, podien imposar criteris, s’atribuïen beneficis? Però no seria just oblidar els qui sobreviuen al passat i viuen modestament amb una pensió o amb uns previsors estalvis amb una disponibilitat limitada.

    

Em sembla que és de Jorge Manrique aquesta sentència: «Qualquier tiempo pasado fue mejor». Ara no es tracta de diners, sinó d’aquesta visió ambigua del passat que està presidida per l’enyorança.

    

A mesura que van passant els anys acostuma a aparèixer l’instint de comparació. Aquells temps i els d’ara. Em sona una frase castellana que diu el següent: «Si quieres ser feliz como me dices, no analices». Més literari, sens dubte, és el text que vaig descobrir quan vaig acabar la caminada per la comarca del Matarranya, baixant fins al riu que porta el mateix nom. Sempre m’ha agradat mullar-me les mans en una aigua que arriba i se’n va. La remor de l’aigua em va portar a la memòria unes esplèndides ­paraules del savi Bernat Metge. Un savi consell: «Et fiques en un carrer que no té sortida: deixa que l’aigua se’n vaig pel riu». Un consell de fa centenars d’anys...

Notícies relacionades

    

En principi el consell és estimable. Però l’aigua no va mai enrere. L’aigua és tossuda. Penso en alguns polítics, tossuts per bé o per mal. 

Temes:

Jubilació