Peccata minuta

Vots, dècims i gols

No hem sigut bons: els Mags ens portaran carbó

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41385147 barcelona 21 12 2017  pol tica   elecciones auton micas 21d 171221093059

zentauroepp41385147 barcelona 21 12 2017 pol tica elecciones auton micas 21d 171221093059 / FERRAN NADEU

Abans-d’ahir, eleccions; ahir, el Gordo; avui, Ma-drid-Barça; demà passat, Nadal, i una setmana més tard, Any Nou: dues trinxeres, un atzar i una breu treva cap a un any nou, que el refrany associa a una nova vida. Que així sigui. Exigiria a la sort de les pilotes i les boles dels bombos que, com a bons germans, es reparteixin la tasca, ja que som tan exponencialment tontos que, en cas de caure els dos premis a la mateixa cara de la moneda, podríem atribuir-ho al malefici de l’1-O en el futbol o al del 155 rapejat pels nens de Sant Ildefons; guarisme que, si hagués sortit premiat, seria una excel·lent excusa per tractar només d’això a la sobretaula nadalenca, evitant així assumptes més tèrbols.

Demano als no premiats per les urnes ni pels dècims que recorrin a un altre vell i consolador proverbi, afortunat en el joc, desafortunat en amors, i que posin immediatament tot el seu amor a treballar en l’acceptació de la derrota, així com igualment sol·licito als premiats en vots i pasta que reparteixin la seva fortuna amb els que en tenen menys.

La loteria de Nadal, juntament amb la Lliga i amb la Roja, han sigut fins ara les tres grans cohesionadores de la unitat d’Espanya: algun indepe podia alegrar-se que un gran premi hagués anat a parar a un barri humil d’Extremadura, i viceversa. A més, permet als seus beneficiats disfrutar efímerament d’una dignitat econòmica que la política promet i sol incomplir, a més de tributar impostos a l’Estat, que en destinarà una part a combatre la ludopatia i altres malalties associades a la desesperació humana.

Notícies relacionades

En molts aspectes hi ha molta més ètica en el futbol (despatxos, llotges  i directives a part) que en la política. Primer: ambició per fitxar els millors de veritat, sense cunyadismes. Segon: autocrítica i aplaudiment al contrari; hem sentit mil vegades el míster, en la roda de premsa posterior al partit , afirmar que el joc del seu equip ha sigut una merda, i brillant el de l’adversari. Tercer: les faltes, targetes i expulsions s’apliquen a l’instant i no al cap de 10 anys, si bé el col·legiat, president del Tribunal Suprem, encara pugui incórrer en flagrants injustícies, que amb l’arribada del 2018 l’àrbitre electrònic s’encarregarà de corregir.

Habita entre aquestes dates d’alt voltatge una encara no al·ludida: els Sants Inoncents, que commemora la matança dels nens menors de 2 anys nascuts a Betlem, ordenada pel rei Herodes I el Gran amb l’objectiu de desfer-se d’un futur enemic. I, pensant en ells, ens he imaginat votant, cridant els gols, menjant torró i brindant per l’any nou amb un gran ninot de paper, una enorme llufa enganxada amb una agulla a la nostra esquena. No hem sigut bons: els Mags ens portaran carbó.