Al contraatac

Un altre Nadal

Estava immòbil dins de la llanxa. Gairebé inert. Esperant. Allà. Enmig del no-res. Potser pensant que el camí havia arribat al final

2
Es llegeix en minuts
lpedragosa31716284 in this picture made on sunday  oct  25  2015   ar160407191341

lpedragosa31716284 in this picture made on sunday oct 25 2015 ar160407191341 / SANTI PALACIOS

És el tercer Nadal allà. El mateix lloc. La mateixa distància dels seus. El mateix esforç. El mateix equip. Aquesta última setmana ha sigut especialment dura per a aquest grup d’homes i dones extraordinàries. Han passat set nits sense dormir. Van recórrer milles i milles cremant 32.000 litres de combustible. Navegant a contracorrent a la recerca d’una esperança. Tot això per una sola obsessió: salvar la vida de desenes de persones que estaven abandonades a la seva sort en alta mar.

Només aquesta setmana han sigut rescatades 640 persones. 640 éssers humans. 640 històries de vida, felicitat, patiment i sobretot supervivència. 640 refugiats que fugen amb por i esperen trobar l’abraçada d’una Europa teòricament acollidora que els ha abandonat. Només troben la mà d’aquest grup d’homes i dones extraordinàries: Proactiva Open Arms.

Només ells estan a l’altura. I sorprenentment malgrat la seva soledat no s’han rendit. Com sol dir l’ànima del projecte, Òscar Camps, hi ha dies tan terribles que voldrien ensorrar-se i plorar. Però no tenen temps per fer-ho. 

Aquests dies l’escoltàvem explicar que en una de les petites embarcacions detectades hi havia 254 persones. Entre elles vuit dones embarassades, nou nens i un jove paraplègic. La seva cadira de rodes a la maleïda embarcació m’ha quedat gravada a la memòria. Llançar-se al mar en aquestes condicions, en aquestes barques que gairebé sempre s’acaben enfonsant, que gairebé mai arriben a les costes, és el símbol més clar i dolorós del que està passant al nostre continent en ple segle XXI.

Enmig del no-res

És commovedor observar com va ser transportat per Proactiva. Estava immòbil dins de la llanxa. Gairebé inert. Esperant. Allà. Enmig del no-res. Potser pensant que el camí havia arribat al final. Potser esperant un miracle a les portes de Nadal. La missió número 37 de l’Astral, el vaixell de rescat de Proactiva Open Arms, està a punt de començar. Salpa en plenes festes de Nadal amb una vintena de voluntaris per recórrer durant 20 dies el Mediterrani central davant les costes de Líbia. 

Notícies relacionades

Com ja vam dir per aquí el 2015 i també el 2016…, els refugiats seguiran arribant. Seguiran llançant-se al mar. I si no hi és a prop Proactiva Open Arms en moriran molts més encara. És gairebé Nadal. L’Òscar i la resta de l’equip seguiran allà aquests dies com fa un any i com en fa dos.

Aquest Nadal una altra vegada aquest grup d’homes i dones extraordinàries tornaran a ser al mar Mediterrani els nostres ulls però també els braços de tot un continent que segueix necessitant rescatar la seva dignitat.