Editorial

Els EUA acaben amb la neutralitat d'internet

L'ultraliberalisme de la FCC i Trump fulmina la política d'equilibri de la xarxa per la qual va pugnar Obama

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41316458 washington  dc   december 14   demonstrators rally outside t171215212914

zentauroepp41316458 washington dc december 14 demonstrators rally outside t171215212914 / Chip Somodevilla

El futur d’internet tal com l’hem conegut els últims anys és incert arran de la decisió de la Comissió Federal de Telecomunicacions (FCC) dels Estats Units de posar fi al que es coneix com a neutralitat de la xarxa. La mesura, que entronca directament amb l’ultraliberalisme que dimana de la Casa Blanca des que l’ocupa Donald Trump, subverteix profundament el principi de l’accés universal a internet,  que ja fa anys que va deixar de ser només una eina tecnològica d’avantguarda per convertir-se en un servei imprescindible per als ciutadans d’arreu del món, al mateix nivell que l’electricitat, la telefonia o l’aigua corrent. Amb la diferència que internet, a més, és una font de coneixement, és a dir, d’apoderament.

Barack Obama va aconseguir el febrer del 2015 que la FCC ratifiqués que internet és un servei de telecomunicacions i no d’informació, fet que suposava acabar amb la pretensió de les grans operadores de telefonia d’establir diferents nivells de velocitat de navegació en funció no solament de la tarifa que paga l’usuari –cosa que és raonable– sinó de les webs a què accedeix. L’indissimulat objectiu d’aquesta escala variable era penalitzar els proveïdors de continguts més intensius de la xarxa per esgarrapar part dels seus enormes ingressos econòmics. Però els perjudicats no serien solament gegants com Google o Facebook, sinó els ciutadans. De manera que és trampós presentar la decisió que pren ara la FCC com un pas que afavorirà la competència en el sector i que, per tant, beneficiarà els usuaris. Al contrari, és de témer que s’erosioni el caràcter obert i horitzontal de la xarxa i la seva capacitat creativa i generadora de talent. No estem, doncs, davant una desregulació per aportar més democràcia i llibertat, sinó davant una mesura que afectarà la capacitat d’innovació, una de les característiques principals de l’entorn digital.

L’aplicació del gir decidit per la FCC suscita diversos dubtes, entre altres si traspassarà l’àmbit dels Estats Units i arribarà a altres latituds. Però tenim dues certeses que convé subratllar: una, que el risc d’un darwinisme a internet és avui més elevat que ahir; dos, que Trump –i els peons que està col·locant en llocs clau dels EUA– destrueix sense miraments consensos als quals no va serfàcil d’arribar.