Editorial

Pal judicial a les retallades de Mas

El TSJC estableix que la Generalitat deu a ajuntaments quantitats per les guarderies infantils

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40232037 barcelona ciutat meridiana escola bressol guarderia aqueduct170922224415

zentauroepp40232037 barcelona ciutat meridiana escola bressol guarderia aqueduct170922224415 / Nuria Puentes

En plena crisi econòmica, el Govern presidit per Artur Mas va decidir aplicar determinades mesures que van retallar notablement el suport de la Generalitat a les polítiques socials. Una de les més impactants va ser la progressiva retirada de les aportacions per la gestió de les guarderies infantils, fins a arribar el 2014 a un zero absolut, cosa que implicava que el cost havia d’anar a càrrec de les altres dues parts (famílies i ajuntaments) que van subscriure el pacte per suplir els dèficits educatius i assistencials en aquesta etapa escolar, un acord que es va assolir en el primer tripartit de Pasqual Maragall per pal·liar l’endèmic dèficit de places públiques. 

Davant una retallada tan dràstica, municipis com Cornellà van decidir portar la Generalitat davant els tribunals, per fer valer els drets adquirits i no haver de suportar un sobrecost tan elevat. Ara, una sentència del TSJC acaba de donar la raó a Cornellà (i també a l’Hospitalet), almenys en part, considerant com a apreciat el deute de l’Administració catalana fins al curs 2014-2015 en la quantitat de 1.300 euros per alumne, i deixant de costat, per ara, els cursos posteriors.  

La sentència, tot i que és recurrible, obre la porta a altres reivindicacions municipals en idèntic sentit que provocarien una greu situació en les finances públiques, a la vegada que revertirien en benefici de l’esforç portat a terme pels ajuntaments durant tot aquest temps.