LA CLAU

La Catalunya 'blockchain'

El 'blockchain' anuncia una nova onada de desintermediacions

1
Es llegeix en minuts
FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo / Benoit Tessier (REUTERS)

Hem passat d’un monotema a un altre. Si en els últims cinc anys tot eren les bondats i les vicissituds de la independència de Catalunya, ara estem submergits en una onada de legalisme que deixa mig Catalunya sota sospita de col·laboracionisme amb els delictes de rebel·lió i sedició mentre l’altra mitja s’emporta les seves empreses a prop de les seus judicials. Ni abans tothom estava pendent de l’anomenat procés ni ara d’estroncar els seus delictes. Com sempre, hi ha una Catalunya que treballa i que intenta, sense ànim supremacista, estar alineada amb els sectors i els actors globals més dinàmics. Com ho fan d’altres a Galícia o a Extremadura. És el cas de l’associació Blockchain Catalunya, que s’acaba de constituir per empènyer aquesta nova generació de relacions a través d’internet. El producte més conegut d’aquesta tecnologia és el bitcoin, la denominada moneda virtual que la setmana passada va cotitzar a 16.000 dòlars. Però la denominada cadena de blocs està cridada a canviar coses molt més substancials que el paper moneda.

Sediciosos o súbdits

Segons alguns experts, el blockchain provocarà un canvi similar al que han impulsat les xarxes socials. I aprofundirà en la línia de la desintermediació de les relacions. El bitcoin, en definitiva, es basa en l’ajust del valor de canvi de la moneda sense la intervenció dels bancs centrals i de la resta del sistema financer. La moneda val el que un altre usuari estigui disposat a intercanviar al seu propietari per ella, sense el control –ni l’aval– de cap tercer en discòrdia. Un món sense emissors de monedes, aquesta és la clau de l’assumpte. Un món que apodera els usuaris. Un món en què la transparència de les mateixes dades impedeix l’activitat dels intermediaris que especulen amb elles. Un món de mútua confiança de persona a persona, bé, de màquina a màquina. Així que ja ho veuen. En la pèrfida Catalunya hi ha gent que mira de construir un món diferent, sense intermediacions innecessàries. No sé què dirien els contendents en la batalla electoral, els uns els tractarien de sediciosos i els altres de súbdits.

Temes:

Bitcoin