Dia mundial de la sida

Sexe, mentides i pràctiques de risc

Per a qui no té accés a 'la pastilla', contraure la sida segueix suposant una sentència de mort

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp19125491 in this thursday  may 10  2012 photo  dr  lisa sterman holds170908193251

zentauroepp19125491 in this thursday may 10 2012 photo dr lisa sterman holds170908193251 / Jeff Chiu

Si busques lligar a Grinder (l’app de contactes gai més gran del món) et trobes sovint amb les sigles BB. BareBack, sense protecció. Abans de l’arribada de la teràpia antiretroviral d’alta eficàcia (Tarvae), l’any 1996, el terme bareback era pràcticament desconegut. La disminució del risc de mort a causa de la sida va fer, no obstant, que proliferés aquesta pràctica. S’ha posat de moda no usar condó perquè molts pensen «bah, hi ha una pastilleta que me la prenc i ja està». I sí, la pastilleta existeix. Però ¿algú vol dependre d’una pastilla per a la resta de la seva vida? ¿La pastilla és, en realitat, tan efectiva? Sí, és cert, la Tarvae impedirà que moris. Però la teva qualitat de vida minvarà.

El fet que molta gent hagi de viure pendent de la presa diària de la seva medicació per a la resta de la seva vida suposa una font d’ingressos estable i a llarg termini: per a les farmacèutiques és un gran negoci. En aquest diari es va publicar el meu article Gent que diu que es cuida però que s’està destrossant la vida, on explicava que vaig fer una enquesta entre homes i dones heteros que entraven en pàgines de contactes i que en el seu anunci de presentació deien que «es cuidaven». Gairebé el 90 % havien tingut sexe sense protecció amb un desconegut en els sis mesos anteriors. No es cuidaven tant.

En una relació sexual de risc impera una lògica d’autoengany compartit. Un/a: «Si el meu company/a no em demana que usi condó és que deu ser seropositiu com jo». Un altre/a: «Si ell accepta tenir sexe sense condó és que deu ser seronegatiu com jo». El vell joc de la il·lusió d’invulnerabilitat a mi no em tocarà

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Mentrestant, per a qui no té accés a la pastilla, contraure la sida segueix suposant una sentència de mort. Més del 95% de casos de morts per sida i d’infecció pel VIH estan localitzats als països del tercer món, principalment a l’Àfrica.

Per aquesta raó, el vell lema d’Act-Up segueix sent pertinent: «silenci=mort». Follar sense condó és una pràctica arriscada. No parlar del tema, també.