Estereotips a evitar

Els 50 masclismes d'en Grey

Disfrutem de l'erotisme de la lectura de 'Cinquanta ombres d'en Grey' sense que ens impedeixi ser crítiques amb les relacions desiguals

2
Es llegeix en minuts
fcasals41103269 opinion ilustracion de leonard  beard171127170635

fcasals41103269 opinion ilustracion de leonard beard171127170635

Ara que la pel·lícula ha arribat a la tele, es reobre el debat sobre les seqüeles d'aquesta trilogia eròtica. És clar que la història entre Cristian Grey i Anastasia Steele ha captivat dones de mig món i de totes les edats. Confesso que en el seu moment vaig llegir els tres llibres per una combinació entre el morbo i la curiositat. I és, com a novel·la d'entreteniment un deu: fàcil de llegir, entretinguda i addictiva. Però de la mateixa forma que obre l'univers BDSM a un públic molt ampli, està reforçant uns estereotips que voldríem evitar. Avís, hi ha espòilers.

A mig llibre vaig descobrir fòrums que reclamen posar un Cristian Grey a la teva vida i em va fer pensar: es llegeix tan a gust que convenç. Aviat em vaig adonar que les escenes tòrrides fan parlar molt i que les ombres es comenten poc. Malgrat les manies persecutòries de la conquista –com espiar-la a la botiga on treballa o investigar el seu passat– i que s'intensifiquen després. Arribem a veure amb bons ulls un jove sexi i ric que li regala un mòbil per localitzar-la en tot moment, li intervé l'e-mail i compra l'empresa on acaben de contractar-la per convertir-se en el seu amo absolut. Voler un Cristian Grey a la nostra vida és passar per alt que li posa un entrenador personal diverses vegades a la setmana perquè estigui en forma i aguant les acrobàcies. A més l'obliga a prendre pastilles anticonceptives per oblidar-se dels preservatius. No veig respecte ni igualtat en això.

Ella l'hi permet gairebé tot i es rendeix als seus peus amb l'esperança que canviï. ¿No ens sona?

Notícies relacionades

El més alarmant no és precisament el que passa a l'habitació vermella de dolor, ni el contracte de submissió –això és explícit i les dues parts arriben a un acord–. La reflexió va per tot el que envolta la trama perquè ella decideixi quedar-se durant tres llibres i muntar una família. Començant pels estereotips protagonistes: home complicat, dominant i exitós que il·lustra una noia modesta, normal i innocent. Ella l'hi permet gairebé tot i es rendeix als seus peus amb la il·lusió que ell canviï. ¿No ens sona? Passa desapercebut tot el que estem acceptant i què li perdonem al Cristian, pobret, perquè va tenir una infància difícil. No, això no hauria de justificar-ho tot. 

Sapiguem llegir entre línies

Si de petites llegim La Bella i la Bèstia i d'adolescents aquesta trilogia, més val que tinguem algú al costat que ens tradueixi què seria això a la vida real. Parlem de si ens ve de gust fer servir manilles i experimentar joguines, però també sapiguem llegir entre línies. Disfrutem de l'erotisme de la lectura sense que ens impedeixi ser crítiques amb les relacions desiguals. Tant si ens va el sexe vainilla com el bondage, aprofitem l'èxit de best-sellers Quina millor forma d'alimentar el discurs de la importància de triar lliurement quines relacions volem i amb qui. I penso especialment en les ments més joves però també en les que conviuen amb autèntiques ombres de Grey encara que costi veure-les. Jo començaria per desvestir les ombres d'enigma i parlar de 50 masclismes.