Editorial

La corrupció del PP sempre torna

Parlar d'una persecució política davant tants casos pendents als tribunals no té cap credibilitat

1
Es llegeix en minuts

L’omnipresència en els mitjans de comunicació i en l’actualitat política del procés havia desplaçat del primer pla la corrupció, tema que va arribar a ocupar alts cims en la preocupació pública, però que va ser relegat per sota de Catalunya en l’última enquesta del CIS. No obstant, quan hi ha casos pendents, com passa amb els que afecten el PP, la corrupció sempre torna. Avui s’acaba la vista sobre la primera fase del cas Gürtel, en què el PP està acusat com a beneficiari a títol lucratiu, així com l’exministra Ana Mato, i l’Audiència Provincial de Madrid acaba de decidir el processament del partit com a persona jurídica, cas inèdit, per la destrucció dels ordinadors de Luis Bárcenas en què suposadament es guardaven les dades de la caixa B del PP. En aquest assumpte estan processats, a més del partit, l’actual tresorera i els responsables jurídic i informàtic. La decisió es produeix tot i que Bárcenas va retirar l’acusació i contra el criteri de la fiscalia, en una nova demostració d’independència del poder judicial.

El cas de la caixa B del PP podrà ser reactivat perquè el jutge De la Mata acaba de reclamar les cintes del cas Lezo, referit a la corrupció del Canal de Isabel II de Madrid i pel qual ha estat sis mesos en presó preventiva l’expresident madrileny Ignacio González. Les cintes revelen tant les mordidas al Govern de la Comunitat com la lluita pel poder en el partit, amb acusacions de González sobre l’espionatge a què va ser sotmès en un viatge a Colòmbia que arriben fins a Mariano Rajoy. El sinistre quadro de la corrupció –que no és una cosa del passat, com argumenta Rajoy, sinó que està molt present– es completa amb el primer judici del cas Púnica, en què l’empresari David Marjaliza va acusar ahir l’exconseller madrileny Francisco Granados d’haver cobrat comissions que ell mateix li pagava i d’haver-lo incitat a destruir tota la documentació dels seus negocis fraudulents.

La reacció del PP davant tanta evidència és acusar els denunciants que exerceixen l’acció popular en el cas dels ordinadors i de Gürtel de persecució política al servei del PSOE. És una reacció sense credibilitat, sobretot després que Rajoy i altres dirigents del PP s’hagin omplert la boca dient que en la lluita contra la corrupció sempre col·laborarien amb la justícia.