EDITORIAL

Un mercat laboral 'low cost'

Un informe de CCOO alerta que la precarietat i la desigualtat són la cara b de la recuperació econòmica

1
Es llegeix en minuts

La precarietat laboral i la falta de distribució de la renda s’han convertit en dues de les indesitjades característiques de la recuperació econòmica espanyola. A cavall d’una reforma laboral àmpliament contestada, Espanya ha abandonat el pitjor de la gran depressió però a costa del deteriorament del mercat laboral, denuncia l’informe La precarietat laboral llastra l’economia a mitjà termini, que ha elaborat el sindicat Comissions Obreres. El treball a temps parcial, la sobrequalificació dels treballadors, l’auge de la figura del fals autònom, els sous molt baixos i, en general, la devaluació de les condicions laborals són la cara b de la recuperació espanyola. Així, per primera vegada en 10 anys, el salari mitjà registra un descens a Catalunya (el 2,6%). El 76,5% dels treballadors catalans a temps parcial guanyen menys de 1.000 euros al mes, i el 50,9% dels que tenen contracte temporal tenen un salari inferior a 1.299 euros.

Són dades que demostren que la precarietat ha arribat a cotes estructurals, cosa que  té gravíssimes conseqüències, com ho mostren les dades que indiquen una augment de la pobresa i de la desigualtat. Amb sous més baixos que en temps anteriors a la crisi, resulta evident que la recuperació no ha arribat a tots els ciutadans i que costa, per tant, entendre l’eufòria amb la qual el Govern parla de la recuperació econòmica. Aquesta mai podrà ser plena fins que les diferències salarials s’estrenyin. Sous tan baixos no solament impedeixen que gran part de la població pugui posar en pràctica els seus projectes vitals (aquest fet és especialment sagnant entre els joves), sinó que té conseqüències molt perjudicials en altres àmbits, com el del manteniment de la caixa de les pensions quan les cotitzacions a la Seguretat Social són, a la força, tan precàries com la feina de milers de ciutadans.

Atrapat entre la desocupació, la precarietat i la subocupació, amb enormes bretxes d’edat i gènere i amb una desigualtat galopant, el mercat laboral espanyol és 'low cost'. Les mesures de xoc (fiscals i laborals) per sortir de la crisi han tingut aquesta conseqüències. Toca treballar cap a objectius que ja són imperiosos, com apostar per sectors que donin un alt valor afegit a l’economia. Un mercat laboral 'low cost' porta a una economia insostenible.