Petit observatori

El camí de les dones s'eixampla

Més enllà del sexe, la distinció entre masculí i femení deixarà de crear fronteres

1
Es llegeix en minuts
undefined40598371 leader of the labour party jacinda ardern speaks at a press 171019193153

undefined40598371 leader of the labour party jacinda ardern speaks at a press 171019193153 / MARTY MELVILLE

És una desgràcia que hi hagi un interval tan curt entre els temps en què som massa joves i el temps en què som massa vells.

El dia que Jesús va ser sacrificat tenia, si no m’equivoco, 33 anys. Jacinda Ardern, de 37, és, la primera ministra de Nova Zelanda. Aquesta joventut en el càrrec diuen que no té precedents. Altres països també tenen alguns dirigents bastant joves, i ara, s’hi afegeix aquesta primera ministra.

Aquesta joventut en els càrrecs indica que hi ha una tendència en marxa, que no es tracta d’una raresa política. Uns quants anys enrere sí que es va posar de moda, per dir-ho així, que uns grups polítics o unes entitats poderoses en el món comercial i econòmic reservessin a alguna dona un lloc a les seves juntes. I ben aviat es va demostrar que moltes d’aquelles dones no volien adaptar-se a fer un paper decoratiu. «De florero», que es deia.

Tony Blair ha pogut dir que la feminitat guanya terreny a la masculinitat, sobretot en els àmbits en què impera l’interès públic. Curiosament, al costat d’aquesta expansió laboral femenina es difon la moda de la barba masculina. Atenció a aquestes barbes. ¿No seran algunes d’aquestes barbes, sovint notablement denses i expansives, una proclama de masculinitat? En principi, deixar-se la barba pot fer aparentment més gran. Que històricament pot interpretar-se com més poderós. ¿És una eina per imposar-se al creixent poder de les dones?

Notícies relacionades

Comparteixo el lament de Montesquieu: «És una desgràcia que hi hagi tan poc temps entre ser massa jove i ser massa vell». Però avui l’espècie humana va evolucionant. Penso que, en molts aspectes, el que és masculí i el que és femení tendiran a evolucionar en molts aspectes i, més enllà del sexe, la distinció entre masculí i femení deixarà de crear fronteres.

    Avui ja podem veure els indicis d’aquesta evolució. H