EDITORIAL

Una altra cimera contra el canvi climàtic

La cimera de Bonn establirà criteris tècnics homogenis per a una qüestió que ja no pot esperar més una solució plausible per al futur de les generacions que vindran

1
Es llegeix en minuts

Avui comença a Bonn la 23a edició de la Cimera del Clima, l’anomenada COP 23, sota els auspicis de la Convenció de l’ONU sobre el Canvi Climàtic. Com han avisat els organitzadors i els especialistes, es tracta d’una reunió pont entre l’acord històric de París del 2015 i la cimera de Katowice del 2018. A la ciutat alemanya es tractarà d’establir criteris tècnics homogenis que avaluïn les propostes de reducció d’emissions de diòxid de carboni (CO2) i altres gasos contaminants a càrrec dels 195 països que es van comprometre voluntàriament, a la capital francesa, a mitigar el canvi climàtic, amb el ja conegut límit d’augment de les temperatures en dos graus respecte al nivell preindustrial abans de final de segle.

Encara que la Xina (el principal país contaminant) ha reduït el creixement i encara que s’abandona gradualment el carbó i es progressa en energies renovables, el cert és que el límit traçat a París sembla del tot insuficient per aturar la catàstrofe mediambiental. La renúncia de l’Administració Trump a l’acord global va ser una lamentable notícia que la cimera de Bonn ha d’analitzar. També hauria de tenir a la seva agenda el factor pertorbador de la ramaderia (amb el 14,5% d’emissions) i la imprescindible participació, en la lluita contra l’efecte hivernacle, del sector privat. Cimera d’impasse, doncs, per a un planeta que ja no pot esperar una solució plausible per al futur de les generacions que vindran.