Més declaracions que fets

Moltes de les anomenades estructures d'Estat ja funcionen en algunes autonomies

2
Es llegeix en minuts

En una economia tan interrelacionada com l'actual, les crides a un boicot als productes produïts en una zona determinada no tenen gaire sentit. Ja s'està veient aquests dies, en què associacions de treballadors autònoms de tot Espanya, organitzacions empresarials d'Extremadura i entitats similars d'altres zones han advertit contra una campanya per no comprar productes "catalans" perquè al final resulta que bona part dels seus components provenen d'autonomies espanyoles diverses i una caiguda de vendes també les afecta a elles. I a la inversa. A més, moltes de les 1.700 empreses que han traslladat el seu domicili social fora de Catalunya, entre les quals hi ha una part important que volien evitar així el rebuig als seus productes, seguiran apareixent a les etiquetes com d'origen català ja que aquest el marca el seu domicili fiscal, que en aquest cas és més difícil de canviar que la seu social. Almenys per ara, fins que no es creï la norma 'ad hoc' si es considera necessària.

Tot això passava abans del 27 d'octubre, el dia en què la majoria del Parlament de Catalunya va donar llum verda a una resolució que obre el camí a una república catalana, i una majoria molt més àmplia del Senat espanyol va tancar aquesta via utilitzant l'article 155 de la Constitució. En els dos casos es poden trobar prestigiosos experts jurídics que asseguren que s'han sobrepassat els límits de la legalitat vigent. La diferència és que l'Estat espanyol té molta més força i reconeixement internacional que la república catalana.

Notícies relacionades

Potser no és del tot clar que Mariano Rajoy pugui convocar les eleccions al Parlament, però ho ha fet i ha posat la màquina electoral en marxa. I el temps va passant. Per l'altre costat, Carles Puigdemont segueix fent només declaracions, els càrrecs mitjans de la segona fila de la Generalitat acaten la seva destitució i el suport internacional no arriba. S'han publicat extractes de converses d'alts càrrecs de la Conselleria d’Economia en què constataven, l'agost passat, que pràcticament seria impossible tenir la maquinària tributària per a un Estat independent a l'octubre. Sens dubte que les citades filtracions són interessades, i que podria ser que en els següents mesos s'hagués accelerat tot. La realitat es veurà en els pròxims dies. S'ha jugat molt amb les paraules, i ara és el moment de comprovar si les anomenades estructures d'Estat estaven tan a punt com correspondria a una proclamació d'independència.

En l'aspecte tributari, el que estava preparant la Generalitat inclou moltes mesures que ja s'apliquen en altres autonomies i que no han sigut impugnades pel simple fet de no anomenar-les estructures d'Estat. Fa anys que podrien estar funcionant, però pel que sembla les presses només valen per a les declaracions. Ha arribat el moment de constatar els fets.