Anàlisi

Rajoy diu que...

Al final a Madrid s'adonaran que la solució més fàcil hauria sigut permetre un referèndum acordat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40715808 plaa sant jaume171028122051

zentauroepp40715808 plaa sant jaume171028122051

El govern d’Espanya diu que ha cessat el govern de Catalunya, que ha dissolt el Parlament i que convoca eleccions. La realitat és que des de la proclamació de la República Catalana al Parlament de Catalunya divendres passat estem davant d’un xoc de legitimitats i Mariano Rajoy pot dir una cosa i que el que acabi passant en pot ser una altra. 

Dijous passat els més reticents a la declaració d’independència argumentaven que Catalunya no disposa de les eines necessàries per fer-la efectiva i no dic que els manqui raó: hi ha un component molt evident de salt al buit. Però el que s’ha de posar en relleu és que, fins ara, el control total de Catalunya el tenia Espanya i ara ja no sabem si és exactament així. Cada petita parcel·la que s’escapi del seu control pot ser llegida com una derrota per al govern espanyol i una victòria per a la república proclamada. 

Notícies relacionades

L’escenari d’avui ja l’hem viscut: el vam viure el dia 1 d’octubre. Vam veure un gruix importantíssim de la població catalana actuant de manera completament autònoma i vam veure, també, com el govern espanyol aplicava un 155 de facto, efectuant detencions, intervenint les finances de la Generalitat i enviant la policia a aturar el referèndum sense èxit. 

    El desenllaç de la situació actual és difícil de preveure i, per tant, no seré pas jo qui s’aventuri a fer auguris. El que sí que queda molt clar és que Espanya no pot fer desaparèixer així com així aquesta part de la població catalana, capaç de conformar una majoria organitzada, que està tan disconforme amb la seva estructura estatal que està totalment disposada a prescindir-ne. Bé, sí que tindria una manera de fer-ho: renunciant directament a la pàtina democràtica que li permet participar en les institucions europees, i no crec que aquest sigui un preu que Espanya pugui pagar. Al final s’adonaran que la solució més fàcil hauria estat permetre un referèndum acordat aprofitant alguna de les 18 oportunitats que els ha ofert el Govern català al llarg d’aquests darrers anys.