El 155 fa els primers passos

El canvi de comandaments tranquil als Mossos marca el camí malgrat que el Govern català no es dona per cessat

1
Es llegeix en minuts

Les primeres hores de la intervenció del Govern a la Generalitat a l’empara de l’article 155 de la Constitució i després de la declaració d’independència han transcorregut amb normalitat. Una gran notícia, atesa la intensitat de les emocions a flor de pell dels últims dies. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assumit les funcions pròpies de la presidència de la Generalitat i coordinarà l’equip que ha d’exercir de Govern en funcions fins a la celebració de les eleccions convocades per al 21 de desembre.

El bloc independentista va mantenir ahir un silenci inusual. En un discurs gravat, el president cessat, Carles Puigdemont, va instar els catalans a resistir de manera «pacífica i democràtica» a l’aplicació de l’article 155. Tant Puigdemont com el Consell Executiu deposat han fet saber la seva voluntat de no acatar la decisió de Rajoy, però no han donat pistes de com s’hi oposaran. Aquest silenci cal emmarcar-lo en els dubtes que ha generat en el bloc independentista la convocatòria electoral. Puigdemont va tenir a la seva mà aquesta decisió i va declinar prendre-la. Participar a les eleccions implica admetre que la declaració de divendres al Parlament només és paper mullat; boicotejar-les suposa renunciar a les institucions i aprofundir encara més la divisió social generada per la deriva unilateral del bloc independentista.

Per això la normalitat d’aquestes primeres hores d’aplicació del 155 és tan benvinguda. El Govern ha publicat al BOE els primers cessaments i nomenaments, i dues de les figures clau (el ja exdirector general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, i el major del cos policial, Josep Lluís Trapero) han reaccionat amb responsabilitat a la seva destitució. A ningú se li escapa que un canvi de comandaments sense estridències als Mossos és de summa importància. L’ha encertada el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, al nomenar el número dos de Trapero, Ferran López, com a nou cap de la policia autonòmica i a l’encarregar la gestió política a un perfil tècnic, Juan Antonio Puigserver, actual secretari general d’Interior. Mantenir l’escalafó és una mostra de respecte al cos policial. Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la justícia, han de continuar jugant un paper determinant en la persecució de tots els delictes a Catalunya.