Editorial

Els bons números de l'EPA

Les xifres positives de l'evolució de l'ocupació no han d'amagar els problemes reals del mercat laboral

1
Es llegeix en minuts

Els resultats de l’enquesta de població activa (EPA) coneguts ahir han tornat a reflectir totes les llums i ombres que acompanyen des de fa temps l’evolució del mercat laboral a Espanya. Les xifres sobre el tercer trimestre de l’any –que inclou la temporada d’estiu amb el consegüent gran impuls del sector serveis– no poden ser acollides més que amb optimisme. El nombre d’ocupats supera els 19 milions de persones, la xifra més alta des del mateix període del 2009, mentre que el d’aturats baixa fins als 3,7 milions, la més baixa des del 2008. La taxa de desocupats és del 16,3% (12,5% a Catalunya), cosa que suposa un descens de dos punts i mig respecte a fa un any.

Són dades que efectivament marquen una senda sostinguda de creació de llocs de treball però que no poden amagar unes carències importants. La taxa de temporalitat, per exemple, segueix sent de les més altes de la Unió Europea i es calcula al voltant del 27,4%, i la taxa d’atur juvenil, malgrat seguir baixant, encara marca un elevat percentatge del 35,9%. 

Pot el Govern mostrar la seva satisfacció amb aquestes estadístiques que ens parlen d’excel·lents macroxifres abans que de les qualitats d’un lloc de treball que transita a l’alça segons els vaivens de l’estacionalitat i amb una alta càrrega de temporalitat dels contractes i precarietat dels salaris. Optimisme, sí, sens dubte, però sense caure en eufòries que impedeixin veure els problemes reals de fons.