Petit observatori

Passar de l''ayuno al 'desayuno'

La meva gana és més aviat gandula al matí. Soc de quatre galetes i un cafè

1
Es llegeix en minuts
getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

Jo admiro aquestes persones que, així que es desperten, es llencen a esmorzar. Hi ha esmorzadors que, com s’acostuma a dir, no tenen espera. Es lleven i el primer que fan és llençar-se a la cuina o sobre un plat i començar a menjar. Aliments sòlids. Es fan una truita, o es preparen un notable entrepà, i es fan un ou ferrat o es llencen sobre un tros de botifarra. 

Jo acostumo a despertar-me sense gaire gana. L’esmorzar de forquilla no forma part dels meus costums. Sóc més de quatre galetes i un cafè. La meva gana és més aviat gandula, al matí. Com si li costés acceptar que la seva obligació és ajudar-me a creure que em toca començar a viure un altre dia.

He consultat una enciclopèdia i he trobat que esmorzar és una paraula bastant confusa, almenys per a mi. En castellà trobo desayuno, i penso que està bé, que deu voler dir que ja s’ha acabat el dejuni que suposa dormir durant la nit. Però penso en almuerzo i quedo desconcertat. Perquè en castellà un almuerzo no és, com semblaria lògic, l’equivalent d’esmorzar. Més d’una vegada m’han convidat a un almuerzo i no es tractava d’un esmorzar, sinó d’un dinar.

Sort que existeixen els números i els que conviden faran bé d’afegir a la invitació «de la mañana» o «de la tarde». Perquè amb l’hora d’un àpat no s’hi pot jugar.

Notícies relacionades

Un periodista d’altres temps, excel·lent persona però amb ingressos molt escassos, rebia bastantes invitacions per acudir a diversos actes, i es podria dir que no se’n perdia cap si explorava la possibilitat d’un còctel amb tapes, i no cal dir d’un dinar.

Esmorzar i almorzar sembla que són dues paraules que tenen relació amb mossegar. A vegades convé desconfiar dels que diuen, en un còctel, que només faran un mos. Són capaços de buidar la safata.

Temes:

Nutrició