El procés independentista

Al marge de l'Estat

La gent normal que va sortir al carrer l'1 d'octubre està disposada a tornar-ho a fer

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40492192 barcelona 10 10 2017  pleno en el parlament donde el preside171011084442

zentauroepp40492192 barcelona 10 10 2017 pleno en el parlament donde el preside171011084442

Si el govern espanyol volgués negociar alguna cosa respecte a la qüestió catalana ho podria haver fet ja fa molt de temps. La possibilitat d’acordar un referèndum se’ls ha ofert 18 vegades en els últims cinc anys i no només mai no han mogut ni un dit, sinó que sempre han actuat des de la total intransigència, emparats també per les principals forces de l’oposició. Ara es troben que el que està sobre la taula ja no és el debat sobre un reglament que delimiti com s’ha de fer una pregunta a la ciutadania de Catalunya, sinó que la matèria a tractar és la independència en si mateixa.

El que va passar el diumenge 1 d’octubre té una fàcil explicació: l’Estat espanyol va renunciar reiteradament a donar resposta a una demanda àmpliament majoritària i es va trobar que una part importantíssima de Catalunya es va veure obligada a actuar al marge de l’Estat. El contracte social havia quedat trencat.

Aquells que es dedicaven a travessar tractors i camions a les carreteres, a traficar amb material electoral i a aguantar estoicament els cops de porra no eren uns radicals antisistema, sinó que era la gent normal que es dedica a treballar, a pagar impostos i a conviure cívicament amb els seus veïns.

Notícies relacionades

Aquest fet hauria de preocupar a qualsevol, però l’única resposta que s’ha trobat són les campanyes de criminalització contra l’escola, els mitjans de comunicació públics i el cos de Mossos d’Esquadra, és a dir, contra les eines construïdes democràticament per la societat catalana durant les darreres dècades.

També han sorgit les amenaces d’una intervenció encara més forta de l’autonomia i d’adulterar per vies antidemocràtiques els resultats de les darreres eleccions al Parlament. No sé si la suspensió de la declaració d’independència, amb la intenció de negociar, i la mà estesa d’aquests dies tindran algun efecte. No ho crec. El que sí que sé és que molta gent va actuar al marge de l’Estat i està disposada a tornar-ho a fer.