DUES MIRADES

Tot s'arreglarà

El teatre de denúncia, el teatre documental, a vegades corre el risc de ser més document i més denúncia que teatre

1
Es llegeix en minuts
fcasals37847741 pietro bartolo170328162332

fcasals37847741 pietro bartolo170328162332 / Cesar Cid

«Tot s’arreglarà». És el que diu el doctor Pietro Bartolo, metge de Lampedusa, tota la vida fent de metge en aquesta petita illa del Mediterrani, refugi o cementiri de milers d’immigrants i refugiats. «Tot s’arreglarà», diu, quan s’enfronta, des de fa més de 25 anys, a la tragèdia, al desconsol, al dolor més intens que puguem imaginar. «Tot s’arreglarà», diu, davant el plor del nen  que ha perdut tota la família en el naufragi, davant la mare embarassada que vol avortar perquè els fills són la conseqüència d’una violació en grup. I després, confessa: «¿Què pots dir-li?». ¿Què li pots dir a un home que, a pocs metres de la costa, ha hagut de triar (les forces flaquegen) quin dels dos fills que protegeix se salvarà de morir ofegat? 

    

Cop de puny a la consciència

Notícies relacionades

El teatre de denúncia, el teatre documental, a vegades corre el risc de ser més document i més denúncia que no pas teatre. No és el cas de l’obra El metge de Lampedusa, un poderós muntatge senzill vist a Temporada Alta i que farà estada des d’aquesta setmana al Lliure. Un Xicu Masó contingut, afable, pacient, interpreta el testimoni de Bartolo, l’home que viu a Lampedusa i salva persones i els dota d’identitat més enllà dels números freds de la tragèdia. Té desats, en un llapis de memòria, el record de tots els que van rebre acollida o sepultura. I té la mirada. La de qui no pot evitar el sofriment, la de qui lluita per poder vèncer-lo. Un imprescindible cop de puny a la nostra consciència. 

Tot s'arreglarà", diu, davant el plor del nen que ha perdut a tota la família en el naufragi, davant la mare embarassada que vol avortar perquè els fills són la conseqüència d'una violació en grup. I després confessa: "¿Què pots dir-le?". ¿Què le pots dir a un home que, a pocs metres de la costa, ha hagut d'elegir (les forces flaquegen) quin dels dos fills que protegeix se salvarà de morir ofegat?