LA CLAU

Iniquitat vestida d'equidistància

Alguns mitjans van presentar com "enfrontament entre grups de radicals" l'atac d'una ultradreta embalada contra una manifestació autoritzada de l'esquerra nacionalista

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40477515 valencia 9 10 2017 pol tica  9 d octubre manifestaci n val n171009193142

zentauroepp40477515 valencia 9 10 2017 pol tica 9 d octubre manifestaci n val n171009193142 / Miguel Lorenzo

'La línea roja' és un programa de Cuarzo (la productora d’Ana Rosa Quintana) que condueix Jesús Cintora a Cuatro i que pretén confrontar les visions de «dos ciutadans anònims amb idees contràries sobre un tema»; l’espai, diu la promoció, planteja a cadascun dels protagonistes diverses situacions «que els ajuden a posar-se en la pell de l’altre per entendre els seus punts de vista». Aquesta és la idea. I en dies com aquests, no sembla dolenta.

Però, ai, el camí cap a l’infern està empedrat de bones intencions. Després de dedicar les dues primeres entregues a debatre sobre la tauromàquia i l’ocupació de vivendes, el programa de Cuatro va creuar ahir a la nit verdaderament la línia vermella al convertir un assumpte privat com l’orientació sexual en objecte de controvèrsia televisada. Una pèssima ocurrència que va ser, a més, publicitada en altres espais de la cadena amb una desafortunadísima frase promocional: «Homosexuals versus homòfobs. ¿Són capaços d’entendre’s?».

Víctimes i botxins

Notícies relacionades

La veritat, desconec si l’homosexual i l’homòfob escollits per Jesús Cintora van ser capaços d’entendre’s o no. Ni ho sé ni m’importa. El que sí que sé és que el plantejament de 'La línea roja' d’ahir va ser un clar exemple d’equidistància carregada pel diable. L’homosexual és víctima de l’homòfob, dels seus prejudicis i la seva intolerància. Mai al revés. I situar víctimes i botxins en un plànol d’igualtat (encara que sigui perquè es posin «en la pell de l’altre») és una maniobra de tot menys innocent. El nobel Desmond Tutu ho va explicar brillantment en una d’aquelles frases que semblen profèticament ideades per triomfar a Twitter: «Si ets neutral en situacions d’injustícia, has escollit el costat de l’opressor».

El mateix cal aplicar a tots aquests mitjans de comunicació que, a l’informar sobre els incidents de dilluns a València, van presentar com a «enfrontament entre grups de radicals» el que no va ser sinó l’atac d’una ultradreta embalada contra una manifestació autoritzada de l’esquerra nacionalista. Un atac, per cert, davant del qual la policia va mantenir una exquisida equidistància.