PETIT OBSERVATORI

He vist armes ocupant el meu carrer

No es pot dir que la política sigui gaire elegant amb els catalans

1
Es llegeix en minuts
ealos40370940 polica nacional en la escola industrial

ealos40370940 polica nacional en la escola industrial / FERRAN SENDRA

Aquesta setmana he intentat recordar l’experiència més bèstia de la meva vida. M’han vingut a la memòria alguns fets lamentables. Però ara he estat testimoni, com tants milers –milions– de persones, de la terrible violència exercida per les forces militars espanyoles contra els ciutadans de Catalunya.

No m’ho podia creure. ¿Com era possible que el Govern espanyol hagués autoritzat, i programat, l’atac massiu als ciutadans catalans que volien fer una manifestació pacífica? ¿Homes armats contra ciutadans materialment desarmats?

No crec que en cap altre país d’Europa s’hagi produït mai una agressió semblant. La imatge, repetida mil vegades, dels fusells amenaçadors, de la violència convertida en eina contra la lícita llibertat d’expressió és tan lamentable com inadmissible.

¿Qui mana en el Govern d’Espanya? ¿Té alguna responsabilitat el senyor Rajoy? ¿Qui decideix que uns homes armats, com si anessin a la guerra, actuïn contra uns ciutadans que exerceixen el dret a manifestar-se?

Hi ha ciutadans que han hagut d’anar a l’hospital. És «la fuerza de la espada» de la qual s’enorgulleix un poeta espanyol, com a única eina per resoldre una dificultat política.

S’han equivocat, senyors, ordenant que es destruïssin les eines pacífiques amb les quals els catalans volien i volen reordenar el país on viuen.

Notícies relacionades

No recordo quin poeta va dir: «España y yo somos así, señora» referint-se em penso a la galanteria. No es pot dir, en canvi, que la política sigui gaire elegant amb els catalans: ens ha enviat gent armada que no era gaire respectuosa amb el desig de democràcia i comprensió del meu país.

Potser sí que ens convé, de tant en tant. Potser per recordar el que deia el poeta: «que tot està per fer i tot és possible». La fe i l’esperança són dues virtuts recomanables.