petit observatori

Les urnes no estan armades

"Repartir hòsties" és molt lleig. Repartir paperetes, en canvi, es fa pacíficament

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40366012 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e171001094000

zentauroepp40366012 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e171001094000 / FERRAN NADEU

El lector assidu d’aquesta columna ja deu haver deduït que aquests articles no els escric al diari, pendent de l’actualitat. Els escric a casa, teclejant una vella Olivetti. Uns amics els transcriuen a l’ordinador i així arriben correctament al diari. Els en dono públicament les gràcies.

    

Aquests dies de l’1-O han estat plens de fets significatius, i alguns molt importants.

    

Potser hauria guanyat el premi la notícia, per dramàtica i folklòrica, dels aplaudiments amb els quals uns andalusos van aclamar la Guardia Civil que sortien dels seus quarters per anar a Catalunya. El portaveu del Partit Popular tenia molt clar què s’havia de fer davant del sobiranisme català: «Repartir hostias como panes».

    

No tinc al·lèrgia a Espanya

Així ho explicava Julia Cama­cho, corresponsal d’EL PERIÓDICO a Sevilla. Val a dir que l’alcaldessa de Gibraleón va protestar per incitar a la violència.

    

«Repartir hòsties» és molt lleig i no crec que al Vaticà li agradi gaire aquesta expressió. Repartir butlletes de votació, en canvi, és un gest que es fa pacíficament.

    

Com el lector sap, van arribar a Catalunya moltes desenes de policies als quals la Fiscalia de l’Estat va dir que no deixessin sortir urnes dels magatzems dels ajuntaments ni d’enlloc.

Al llarg de la història, molts països han guanyat o han perdut territoris. L’exèrcit portuguès, reorganitzat pel general francès Schomberg, va defensar la independència de Portugal contra les tropes de Felip IV de Castella.

 

Jo no tinc cap al·lèrgia a Espanya. Els meus viatges a peu per terres castellanes van ser molt agradables, i fins i tot fraternals. He viscut el respecte a les identitats i a les diferències. 

    

I ara he sentit els que criden: «¡S’ha de salvar Espanya!».

    

L’himne de França encara diu: «¡A les armes, ciutadans!».

Notícies relacionades

    

Els catalans no som bel·liciosos. Quan és l’hora cridem, pacíficament: «¡A les urnes, ciutadans!».