EDITORIAL

La matança més gran als EUA

La política ha de posar fi al disbarat de la lliure circulació d'armes als Estats Units que costa tantes vides, amb l'últim cas de 58 assassinats a Las Vegas

1
Es llegeix en minuts
La matança més gran als EUA

David Becker (AFP)

En una carrera que ningú amb capacitat de fer-ho sembla voler aturar hi ha sempre un salt pitjor. L’assassinat d’almenys 58 persones que assistien a un concert a l’aire lliure a Las Vegas és la matança més gran registrada en aquell país en temps moderns, al superar les 49 víctimes mortals d’Orlando l’any passat. Les banderes dels edificis oficials del país onejaven ahir a mig pal i el president Donald Trump va qualificar l’acció d’acte de pura maldat. ¿Igual que en ocasions anteriors, quedarà tot allà, en un parell de paraules i un senyal de dol? El més probable és que sí. El president Obama va intentar posar fre durant el seu mandat a la lliure circulació d’armes als Estats Units, però es va estavellar contra un mur que sembla insalvable, el de l’Associació Nacional del Rifle, un dels lobbies més poderosos d’aquell país.

 

L’estat de Nevada, on ha tingut lloc l’última matança i en què vivia el presumpte assassí que va disparar centenars de bales, és el que té les lleis més laxes sobre armes. Els seus ciutadans en poden portar lliurement sense que hagin de registrar-se enlloc. Els defensors de les armes aconsegueixen que després de cada matança no s’obri un debat públic perquè, diuen, no s’ha de polititzar la qüestió. És precisament la política la que ha de posar fi a aquest disbarat que costa tantes vides. La de Las Vegas és la pitjor matança, però diàriament moren als EUA desenes de persones en petits incidents o accidents per armes de foc.