«Impossible detenir tant de ciutadà»

1
Es llegeix en minuts

Encertat vaticini el que va formular Julian Assange Preguntes freqüents (TV-3),dissabte a la nit. Va intervenir en dúplex des de la seva clausura obligada a l'ambaixada de l'Equador a Londres. Va dir: «Hi ha 15.000 policies davant de 7,5 milions de catalans, dels quals el 80% vol votar. Per detenir un ciutadà fan falta entre un i tres policies. Per tant, és impossible que puguin detenir tant de ciutadà. És el moment per a la desobediència civil en massa». Home, ja sabem que aquest programa (que produeix El Terrat de Buenafuente, per cert) va tenir de convidat estrella Assange -com fa un parell de setmanes va tenir Otegi-, perquè són criatures que canten una cançó que en els àmbits polítics que manen a TV-3 agraden d'allò més. En tota estratègia d'agit-prop televisiu sistemàtic, impulsar els que serveixen als seus interessos i donar-los visibilitat resulta bàsic. Però al marge d'aquest habitual modus operandi de trinxera, l'advertència d'Assange és vàlida des de qualsevol punt de vista. Ha passat el que ell va advertir: no hi haurà prou urpes policials per poder detenir tant de ciutadà. Lamentablement no és cap consol: amb les seves càrregues han sembrat de ferits i de dolor els carrers.

Notícies relacionades

Una vegada dit el que he dit sobre TV-3, també dic que en aquesta jornada la cadena autonòmica ha estat on havia d'estar. Ensenyant el que passava des de primera hora del matí. Mostrant la realitat, que no va ser cap batalla. En les batalles sempre hi ha dos exèrcits enfrontats. El que vam veure va ser una maquinària bèl·lica amb cascos, escuts, porres i fusells atropellant ciutadans que alçaven els braços, incloent-hi avis i àvies. Tot això ho vam veure gràcies a TV-3, i també gràcies a La Sexta, l'única cadena privada que va estar permanentment informant.

La gran cadena pública d'Espanya, TVE-1, en canvi, va decidir tapar i silenciar la realitat. Va omplir el matí amb dos Comando actualidad: sobre la verema a França i la recol·lecció de préssecs al baix Cinca; i tres Españoles en el mundo: Botswana, Cusco i els secrets de Hawaii; aquest últim, a sobre, era un refregit del 2012. És evident la intenció de TVE-1: censurar el seguiment directe perquè la resta d'Espanya no veiés res. La informació, convenientment seleccionada i editada -o sigui, manipulada-, en el Telediario. I ja ho teniu.