Anàlisi

¿Serà possible minimitzar els danys?

La setmana que ve s'haurà de fer una anàlisi cost-benefici i preguntar-nos de què ha servit tot això

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40157790 barcelona  18 09 2017  manifestants anc encartellats fent pr170917202120

zentauroepp40157790 barcelona 18 09 2017 manifestants anc encartellats fent pr170917202120 / Robert Ramos

El Govern de la Generalitat ha decidit seguir desacatant el Tribunal Constitucional i desobeint el Govern Central i malgrat les moltes limitacions operatives –no hi ha totes les urnes ni les paperetes electorals, no es coneix la composició de taules, oficialment no hi ha cens, no existeix autoritat electoral i els locals on han de celebrar-se les votacions estan de bon matí custodiats pels Mossos– segueix mantenint la convocatòria del referèndum.

    

Per això és que el que avui se celebrarà, no se sap molt bé que és, però no serà un referèndum democràtic atès que no es compleixen els requisits ni es donen les mínimes garanties exigibles en un estat de dret. Hi haurà una gran mobilització, llargues cues de persones amb paperetes en mà a les portes de col·legis clausurats reclamant votar, resistència pacífica als desallotjaments, imatges totes elles que projectaran el retrat que el sobiranisme català és un dels moviments amb més potencial mobilitzador a Europa. Fins i tot és possible que en molts col·legis es pugui votar perquè els Mossos ja han advertit que no impediran per la força l’accés als recintes per evitar mals majors, encara que no es pot descartar que s’arribin a produir algunes topades violentes de manera aïllada. 

 

Entretots

Título del tema (Auto)

Subtítulo del tema (Auto)

   

I al final del dia el recompte serà el de menys. Es dona per fet que, sent com és la mobilització del sí, aquesta opció s’alçarà amb la victòria. Com a màxim serà rellevant la participació però la xifra en cap cas podrà ser certificada. Hi haurà qui pretengui utilitzar els resultats per seguir amb la seva fugida cap endavant i no faltaran veus que pretenguin que en el ple del dia 4 el Parlament declari la independència. Però la independència no materialitzarà si com fins ara es mantenen les dinàmiques pacífiques. Serà moment llavors de començar a aplicar una anàlisi cost-benefici i per preguntar-nos de què ha servit tot plegat.

Balanç molt negatiu

De moment i a l’espera de veure els efectes a llarg termini el balanç és molt negatiu. No s’ha pogut fer un referèndum en condicions, alguna cosa que ja se sabia quan es va emprendre la via unilateral i això ha dividit fins i tot els partidaris del referèndum, el famós 80%. Els líders que han impulsat la consulta es troben o es trobaran investigats judicialment com a mínim per desobediència. El moviment sobiranista, amb els líders de les associacions al capdavant, ha mostrat la seva cara més fosca negant el pluralisme i criminalitzant el discrepant. I la reacció de les institucions estatals percebuda per molts com a desproporcionada ha acabat per erosionar la seva legitimitat i per incrementar la desafecció. 

Notícies relacionades

    

A partir del matí caldrà començar a treballar per minimitzar els danys. I això solament serà possible deixant d’agitar el carrer, tornant a les institucions i prescindint dels líders, principalment de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, que irresponsablement i per interessos espúris, ens han portat fins aquí.