Al contraatac

Tornaran els badalls matutins

Avui dia ja ningú vol inspirar tendresa, i el que és encara pitjor, ja ningú sap com fer-ho

2
Es llegeix en minuts
fcasals11109172 gerard butler and jennifer aniston look sleepy on the set of170913163621

fcasals11109172 gerard butler and jennifer aniston look sleepy on the set of170913163621

Un dels senyals inequívocs que s’han acabat les vacances és que de sobte la gent torna a badallar. A l’estiu no badallem gaire, però arriba el setembre i els carrers s’omplen com per encantament, com si la princesa Aurora s’acabés de punxar el dit amb un fus, d’homes i de dones badalladors esperant a la parada de l’autobús, camí de la feina o acompanyant els nens a l’escola.

Endevino que, igual que jo, han fet l’esforç de vestir-se amb una certa cura, potser fins i tot s’han fet la ratlla de l’ull o s’han passat una pinta pels cabells. M’agrada pensar que potser, abans de sortir de casa, algú els ha preguntat pels seus somnis o els ha dit que feien bona olor. Potser algú els ha suplicat que no abandonessin encara el llit. O potser s’han sentit sols i espantats com tothom.

M’agrada veure la son als seus ulls, el desconcert o la ressaca, l’ímpetu o el sopor, la vulnerabilitat dels que acaben de sortir del llit (tots som vulnerables al llit, per això és bastant arriscat fer l’amor en un llit amb algú que no t’estima o que no t’estimes). Fins i tot en un desconegut, la cara de son i els badalls, sempre que un es tapi la boca per badallar, poden inspirar tendresa.

Notícies relacionades

Però avui dia ja ningú vol inspirar tendresa, i el que encara és pitjor, ja ningú sap com fer-ho. Sobretot les dones, que la majoria han oblidat que els que inspiren tendresa són els homes, amb els seus abismals disgustos i grans enrabiades, les seves malalties mortals i els seus ulls infantils. I que la tendresa no consisteix mai a penjar la foto d’un gatet desvalgut o d’un coala abraçat a un arbre. Els animals m’encanten, però no m’inspiren tendresa, en qualsevol cas ni remotament tanta com la que m’inspiren els homes, tan fràgils a vegades, tan necessitats d’aixopluc i de protecció. No sé com viuen les dones que han oblidat això. No sé quan vam renunciar a protegir els tios, a donar-los refugi. (I jo soc feminista practicant). No sé quan els vam deixar a la intempèrie amb el rotllo que eren uns covards perquè donava la casualitat que no estaven enamorats d’una, o no de la manera que una voldria. No sé en quin moment vam renunciar uns i altres a la benevolència, a la bona fe. No hi ha cap història d’amor ni d’amistat que pugui no ja sobreviure, sinó simplement sorgir, florir i perdurar sense això.

Ana María Moix sempre afirmava, quan jo em lamentava que que poc que llegia la gent i que poc que importaven la cultura i la bellesa, que tornaria la serietat. Jo crec que també tornarà la benevolència entre els sexes, potser fins i tot entre les persones del mateix sexe. Estaria bé abaixar les armes una estona.