Petit observatori

La vida batega en les cançons dels Beatles

Les cançons del grup responien a un esperit de total llibertat creativa, al marge de qualsevol esquema convencional

1
Es llegeix en minuts

Aquests dies he estat rellegint un llibre sobre els Beatles. El va escriure Alain Dister l’any 1972. Han passat molts anys i he quedat seduït.

¡Quina força, quina llibertat creativa la dels Beatles! Van començar sense posar-se nom i amb molts pocs diners, i acabarien sent famosos i rics. Eren tenaços, quatre volcans que van acabar posant-se d’acord tots quatre. Un mànager, Brian Epstein, va saber veure quina força tenien aquells nois i calia canalitzar-la.

    

Com que no sabien llegir partitures van dedicar-se a interpretar les seves pròpies composicions. I així es va disparar la seva creativitat. Exageraven per cridar l’atenció. Eren lliures i provocatius. Un dia, davant un públic seriós, John Lennon es va dirigir a les primeres files del teatre, va agrair els aplaudiments i, dirigint-se a les senyores, va dir: «Vostès es poden limitar a sacsejar les seves joies».

Però la revolució s’anava consolidant en unes cançons fora del corrent. L’any 1964, 100.000 persones van envair els carrers d’Amsterdam per veure’ls passar. I poc temps després ja cantaven a Austràlia i 300.000 fans es van situar al llarg dels carrers per veure passar els Beatles que anaven en un cotxe descobert.

Els Beatles van ser condecorats amb l’Ordre de l’Imperi Britànic.Més enllà de fets i anècdotes, ara m’he aproximat a les lletres de les cançons dels Beatles. Més enllà d’un fet impressionant –30 concerts en 32 dies i en 24 ciutats dels Estats Units–, hi ha el repertori de cançons dels 'quatre peluts'. Unes cançons escrites amb llibertat, fora dels esquemes convencionals:

Notícies relacionades

«Michelle, 'ma belle'. T’estimo, és l’única cosa que necessito dir-te, necessito fer-te veure el que signifiques per a mi, em sembla que ja ho saps». I una altra cançó que comença així: «Quan era més jove mai vaig necessitar l’ajuda de ningú. Però ara no estic tan segur de mi mateix. Ajuda’m, t’agraeixo que estiguis al meu costat...».

Cançons que no es perden en l’aire sinó que arrelen en la vida

Temes:

Beatles