Anar al contingut
rjulve40088547 eu10 estrasburgo francia 13 09 2017 el presidente de la 170913124823

La tediosa solidesa del capità Juncker

Carlos Carnicero Urabayen

Oblideu-vos dels focs artificials, dels clips virals que inunden els Facebook i WhatsApp dels joves i no tan joves. El debat de l'Estat de la Unió no ha produït ni una sola escena de caràcter hollywoodià per recordar el que s'hi celebra: ni més ni menys que la victòria de la Unió Europea sobre la seva pitjor amenaça -el populisme xenòfob que planejava destruir-la el 2017- i els plans del president de la Comissió perquè la Unió Europea sense Regne Unit segueixi valent la pena.

Jean Claude Juncker no és Macron. Tampoc s'assembla al canadenc Trudeau. Viu allunyat de les formes del seu desimbolt compatriota -i bastant més anònim- primer ministre de Luxemburg, Bettel. Aquests nous líders han entès la importància de la comunicació i les xarxes socials per dominar en la nova política i atraure els joves; han sigut habilitats clau per tocar la fibra emocional dels electors i vèncer el populisme.

Juncker viu aliè a aquest món. Té 62 anys i fa dècades que s'està batent en tota classe de reunions i responsabilitats en la Unió Europea; al capdavant de Luxemburg, de l'Eurogrup i ara de la Comissió Europea. L'euroresistència a prova de bombes -del president i de la nau que pilota- es nodreix de reunions en sales grises, cafè dolent i probablement altres beuratges. Són molts anys.

"He treballat, viscut, lluitat, sofert i agonitzat per la Unió Europea, però mai he perdut el meu amor per ella". Es tracta per descomptat de la classe d'amor dels matrimonis més vells i sòlids. Experimenten poc. Duren molt. Potser representen la solidesa que necessitava la Unió per sobreviure en aquest món boig que té Trump a la Casa Blanca. No és casualitat que els alemanys estiguin a punt d'elegir de nou Merkel després de 12 anys d'insípid exercici de poder sòlid.  

Millor reformar que destruir

Avorrint, sí, però sostenint el timó d'Europa en la seva pitjor tempesta, Juncker creu que ara que la pega del 'brexit' i Trump ha convençut els ciutadans europeus que és millor reformar Europa que destruir-la, és el moment d'avançar, no retrocedir. Prenguem-ne nota: mecanismes per accelerar l'entrada dels països restants a la zona euro; accés de Bulgària i Romania a la zona Schenghen; un ministre d'Economia i Finances per a la UE amb pressupost propi; fusió del lloc de president de la Comissió Europea i Consell Europeu; més acords comercials (Austràlia i Nova Zelanda a l'horitzó) i mecanismes per protegir-nos d'inversions estrangeres que amenacin sectors estratègics.

Juncker acabarà el seu mandat el 2019. Les eleccions europees portaran després un nou president que potser serà més jove i tant de bo tingui la capacitat de connectar empàticament amb els ciutadans. Fins a aquella data, només una pedra en el camí li treu de veritat la son: la insurrecció més o menys explícita que els governs populistes de Polònia i Hongria estan portant a terme contra la UE. Evitar altres 'brexit' a l'Est ha inspirat precisament el seu discurs. 

0 Comentaris
cargando