Dues mirades

Deliris

La pugna entre Trump i Kim Jong-un podria ser entretinguda si la veiéssim a través d'una pantalla de ficció. Però la capacitat dels dos líders per fer del món un lloc pitjor sembla il·limitada

1
Es llegeix en minuts
Un home mira la televisió en una estació de tren de Corea del Sud, on es veu a Donald Trump i Kim Jong Un.

Un home mira la televisió en una estació de tren de Corea del Sud, on es veu a Donald Trump i Kim Jong Un. / AP / AHN YOUNG-JOON

Mentre Corea del Nord segueix endavant amb els seus assajos nuclears, els Estats Units han anunciat la seva disposició a permetre la venda d’«equips militars altament sofisticats» al Japó i a Corea del Sud, els veïns més exposats als deliris de Kim Jong-un. I entre deliri i deliri, el món sembla retrocedir unes dècades i retornar a la inquietant guerra freda.

La pugna entre Trump i Kim Jong-un podria ser entretinguda si la veiéssim a través d’una pantalla de ficció. Un gran duel entre dos personatges impredictibles i fanfarrons. El problema és que són perillosament reals. I que un apuntala el seu poder en el racisme i l’altre dirigeix el país com una dictadura paranoica. La capacitat dels dos líders per fer del món un lloc pitjor sembla il·limitada.

Notícies relacionades

    

De fet, no hi ha res que doni més rèdits a un govern sense escrúpols que una escalada bel·licista. La por a un enemic (exterior o interior) sempre dispara la fidelitat de la massa. I, com assenyalava Adrián Foncillas en la seva crònica a EL PERIÓDICO, la crisi actual «engreixarà els comptes de resultats dels fabricants d’armes nord-americanes». ¿Ens sorprèn? Per desgràcia, no. Però ser conscients dels interessos reals del conflicte no resulta més tranquil·litzador. Davant l’escalada, Putin alerta que la «histèria» pot portar a «una catàstrofe planetària». I amb l’aparició del tercer en discòrdia, sí que tremolem.  De sobte, el Parlament sembla molt petitó.