L'1-O

El PSC, el referèndum i Barcelona

Hem de dubtar de la legitimitat de procurar condicionar el govern de la ciutat contra la voluntat de la majoria dels seus ciutadans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39842789 dilluns  28 agost 2017 14 20   lex recolons  imatge de mique170831192807

zentauroepp39842789 dilluns 28 agost 2017 14 20 lex recolons imatge de mique170831192807

Miquel Iceta ha fet unes declaracions per pressionar el govern Colau per tal que desobeeixi el Parlament i el govern de la Generalitat. L’objectiu d’Iceta és que la capital del país posi traves a la celebració del referèndum per així poder donar una pàtina de precarietat i inestabilitat a l’exercici democràtic, amb la intenció de desanimar la participació i dificultar una lectura nítida dels resultats.     

    

Per si algú se n’ha oblidat, el PSC és cinquena força al consistori barceloní, amb tot just quatre regidors. Alhora, al Parlament de Catalunya és el tercer de la fila, a una distància abismal de la coalició guanyadora i molt més a prop de la darrera posició que de la primera. Ja que estem fent memòria, recordem també que Ada Colau es va presentar a les eleccions i les va guanyar defensant «arribar fins on calgui» per poder exercir el dret a l’autodeterminació de Catalunya.      

Notícies relacionades

Per tant, per més que en el joc polític sigui comprensible que cadascú intenti fer prevaldre la força de què disposa, hem de dubtar de la legitimitat de procurar condicionar el govern de la ciutat contra la voluntat de la majoria dels seus ciutadans. La mateixa alcaldessa, que va declarar que l’ajuntament «posarà totes les facilitats perquè es voti» el dia 1 d’octubre, no hauria de tolerar que una formació minoritària la posi en la disjuntiva d’haver de triar entre un acord de govern i la lleialtat al seu electorat i al govern de Catalunya.

Crida al boicot

Més enllà de Barcelona, seria bo que el primer secretari del PSC es comencés a preocupar pel que pugui passar a casa seva. És una situació habitual el fet que en municipis més petits governats pels socialistes hi hagi una majoria social independentista molt evident. No està gens clar que els seus alcaldes i les seves alcaldesses estiguin disposats a enfrontar-se als seus conciutadans que, al cap i a la fi, els atorguen el càrrec que ostenten. Potser bona part del partit d’Iceta no es posarà a secundar la seva crida al boicot.