Editorial

Separar els Mossos de la política

Ni la política ha de condicionar l'actuació del cos ni els polítics han de pretendre escudar-s'hi

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39879844 anc bertran170831121110

zentauroepp39879844 anc bertran170831121110

La polèmica suscitada per la publicació a EL PERIÓDICO de l’alerta de la CIA als Mossos, el maig passat, sobre el risc cert d’un atemptat de caire gihadista a la Rambla barcelonina no pot ni ha d’entelar els elogis generalitzats que la policia autonòmica s’ha guanyat per la seva reacció després d’aquella brutal urpada, tant en la neutralització de la cèl·lula terrorista com en la transparència informativa immediatament posterior. Però amb la mateixa claredat i contundència el diari pot i ha d’afirmar que, contràriament al que sostenen interessadament alguns sectors, en cap moment subjau sota aquesta revelació periodística un intent d’establir una relació de causa-efecte entre l’avís procedent dels Estats Units i una hipotètica evitació de l’atemptat. Ningú pot afirmar que això hauria sigut així, perquè la seguretat absoluta no existeix ni aquí ni enlloc.

Les sinceres i merescudes mostres de suport que han rebut els Mossos per part de la població després del 17-A no poden ocultar que aquest cos està sent objecte d’interessats càlculs de cara al referèndum independentista previst per a l’1-O. I davant d’aquest intent de mistificació hem de ser contundents: ni la política ha de condicionar el treball professional dels Mossos ni els polítics han d’escudar-se en la policia autonòmica per dissimular les seves carències o errors. La roda de premsa que van oferir ahir el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va ser un exercici d’esforços mal dirigits, i en lloc de les seves invectives contra EL PERIÓDICO haurien d’haver abundat en les gestions realitzades després de l’avís procedent dels EUA i per què fins ara l’havien negat.

Avui, tot i aquestes turbulències originades per la proximitat de l’1-O –més ben dit, degut a la proximitat d’aquesta data–, hem de recordar quina és la funció bàsica del periodisme en una societat democràtica: posar llum on no n’hi havia, perquè els ciutadans estiguin ben informats i tinguin la seva pròpia opinió. Les revelacions d’ahir i d’avui d’aquest diari persegueixen aquesta finalitat, i sobretot contribuir a fer que un millor coneixement del terrorisme faci més difícils nous atemptats. El mateix objectiu que tenen els Mossos d’Esquadra, als quals s’ha d’exigir que la brillant gestió de la informació després del 17-A tingui continuïtat. I sense maniobres polítiques.