Editorial

Rajoy no sap, no contesta

El president s'enroca en el ple del Congrés dedicat al seu paper en el 'cas Gürtel' i es permet desafiar l'oposició

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39863923 madrid  30 08 2017  politica   comparecencia del presidente 170830092453

zentauroepp39863923 madrid 30 08 2017 politica comparecencia del presidente 170830092453

El ple extraordinari sobre el 'cas Gürtel' que l’oposició va aconseguir arrencar després de la declaració com a testimoni de Mariano Rajoy a l’Audiència Nacional va ser ahir una repetició de l’'i tu més' que els partits utilitzen habitualment servint-se de la corrupció com a arma llancívola. El president del Govern ni tan sols va pronunciar la paraula Gürtel i es va dedicar sobretot a desviar l’atenció cap a altres temes, certament importants, com la lluita contra el terrorisme gihadista, la recuperació econòmica i el conflicte amb Catalunya, però que no eren l’objecte del debat. Sobre Catalunya, va afirmar que el Govern «actuarà amb la fermesa que requereix la magnitud de la provocació».

Sent cínics, diríem que Ciutadans tenia raó quan va advertir que el ple no serviria per a res i que era millor concentrar el tema de la corrupció en la comissió que investiga el finançament il·legal del PP. Però aquesta posició del partit de Rivera responia també a la seva condició d’aliat, almenys circumstancial, del Govern i volia deslliurar el president d’anar al ple.

Així que cada grup es va dedicar a les seves coses. Rajoy va insistir, amb el seu habitual desdeny, a desqualificar la debutant portaveu socialista, Margarita Robles, que havia demanat la seva dimissió, i Podem, el portaveu del qual, Pablo Iglesias, va fer sis preguntes sobre la corrupció sense que Rajoy en contestés cap. El president va desafiar l’oposició a presentar una moció de censura si vol el seu relleu. Ho va dir com si aquesta moció fos impossible, però l’acostament entre el PSOE i Podem –aquest ple és la primera iniciativa conjunta des del retorn de Pedro Sánchez a la secretaria general– no fa la moció tan inversemblant en un futur si socialistes i podemistes sumen altres grups. Rajoy va acusar l’oposició de «zel inquisitorial» i de «judici polític» i va repetir que contra la corrupció es lluita millor amb reformes que amb retrets, argument que no va convèncer ni Rivera, que li va respondre que ell no tenia ni legitimitat ni ganes per combatre els corruptes.

En la línia d’aprofitar el debat per a les seves tesis, ERC i el PDECat van sostenir que la corrupció ha allunyat els catalans de les institucions de l’Estat. En aquest argument va insistir sobretot Joan Tardà, que va posar al portaveu del PP la resposta en safata: Rafael Hernando li va recordar que ERC governa a Catalunya amb «el partit del 3%».