IDEES

Participar en la festa

Les celebracions populars s'haurien de valorar per la seva implicació veïnal

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp35254303 gracia170814130625

zentauroepp35254303 gracia170814130625

Un festival com el Sónar es mesura pel nombre d’entrades venudes, el calaix i el benefici econòmic indirecte, el que difon l’empresa organitzadora, gens filantròpica i poc cultural, en base a càlculs esotèrics que cap periodista s’entreté a verificar, entre altres coses perquè és impossible. Cada esdeveniment hauria de disposar de les seves coordenades. Peralada i Cap Roig són festivals de prestigi, sobretot i avui ja en exclusiva el primer, perquè el de la Costa Brava ha baixat a la categoria de negoci de l’entreteniment.

    

Les festes majors no haurien de merèixer més o menys atenció mediàtica o guanyar prestigi segons la quantitat de públic que hi participa, sobretot ara que estem determinats a posar al descobert i anatemitzar la proporció creixent d’indesitjables que s’hi apunten per pixar-s’hi i fer coses pitjors. No hauríem de valorar les festes pel nombre dels que hi assisteixen sinó per la xifra de ciutadans implicats en la preparació. En podríem dir el paradigma Gràcia si no existissin les falles valencianes, molt probablement les festes amb més gent que hi dedica més hores i més apassionades al llarg de l’any. És així, amb les associacions, molt més que amb el programa municipal, que una festa fa barri, fa poble, fa ciutat.

Notícies relacionades

    

Sorprèn que l’Ajuntament d’Ada Colau no hagi ni pensat a retocar el model de festa major de Barcelona, el de més èxit dels perpetrats de dalt a baix, per un que propiciï la incorporació dels de baix com a protagonistes amb imaginació, no com a xifra per al recompte d’espectadors. Convindria, en canvi, aplaudir iniciatives com la de Falset, que després de recuperar la tradicional Jota de l’alcalde, abans arraconada per la invasora sardana, adopta, amb tots els honors, els espetecs de la Tupinada de Reus, que és la traca més ben ritmada i pautada de totes les que rebenten timpans. Tot per iniciativa de les colles i amb ple suport municipal.