'Ventres de lloguer'

Sí a la subrogada

No podem estar en contra de la vida, en contra del present i creure'ns que els heterosexuals fèrtils amb parella són els únics amb dret a tenir fills

2
Es llegeix en minuts
undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

undefined15609317 tema generico embarazo mujer embarazada161020181215

Sí, Espanya va sempre una mica tard, però les lleis es van adaptant al segle en què vivim i a poc a poc les dones podem votar, després ens podem divorciar, avortar, els gais es poden casar i d’aquí poc regularitzarem la gestació subrogada com s’ha fet a Portugal. Fa més de 20 anys, en la famosa sèrie 'Friends', Chandler i Mónica tenien bessons gràcies a una dona gestant i la seva amiga Phoebe gestava els tres fills del seu germà. No recordo en aquells moments que hi hagués cap debat sobre la qüestió. Es veia i se segueix veient als Estats Units com una cosa molt normal.

    

Però al nostre país, alguns radicals d’esquerra i de dreta s’han despertat ara i hi estan molt en contra. Per sort, són una minoria i les enquestes ens mostren clarament que la majoria dels espanyols estan a favor d’una llei que reguli aquesta tècnica de reproducció.

    

El debat comença quan alguns creuen que gestar un fill et converteix en mare. Altres creiem que ser mare és una altra cosa. Després hi ha les raons que poden portar una persona o una parella a recórrer a la gestació subrogada. Adopcions impossibles, problemes de fertilitat, parelles gais, etcètera... Alguns creuen que ells no tenen dret a tenir fills. A mi em preocupen més el munt de tarats, pederastes, maltractadors o drogoaddictes que sí que hi tenen dret i poden tenir els fills que vulguin de forma natural. Moltes barbaritats s’han dit ja sobre la mal anomenada maternitat subrogada. La comparació amb el tràfic d’òrgans, la prostitució o el feminisme de postureig. Ni totes les treballadores sexuals són esclaves ni donar un ronyó està penalitzat.

Si hem de posar la lupa en la gestació subrogada, la posem també a sobre de l’adopció, a sobre de les persones biològicament preparades per tenir fills però moralment incapaces de criar-los o de com és de discriminatori negar la reproducció a les parelles gais. No podem estar en contra de la vida, en contra del present i creure’ns que els heterosexuals fèrtils amb parella són els únics amb dret a tenir fills. Això no és just.

   

Ángeles González-Sinde

Escriptora i guionista.

 A Espanya la subrogada està prohibida per llei, però si gestes el teu fill a l’úter d’un altre país i nou mesos més tard vens aquí amb el teu nadó, aquest serà reconegut i inscrit al registre civil espanyol com a conseqüència d’una sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que apel·la a l’interès del menor.  Encara que això no serà ni fàcil ni ràpid. ¿S’adonen que és completament absurd estar en contra de la regularització? Negar aquesta realitat només ens fa afegir patiment i molta burocràcia. Com que jo també soc feminista, vull una llei justa per al meu país per assegurar-me que aquí es respectaran les regles i no s’explotarà cap dona en el procés.

    

Notícies relacionades

Per acabar. Els tuits contra el neoliberalisme i les lliçons de moral escrites des del vostre mòbil d’última generació o des del vostre or-

dinador del primer món, segurament fabricat per nens del tercer, us els podeu estalviar. Deixemnos d’hipocresies i posem-nos a treballar.