Editorial

El CIS reforça Pedro Sánchez

El baròmetre de juliol mostra l'erosió que pateixen el Govern i el PP arran dels casos de corrupció

2
Es llegeix en minuts
GRA175  Madrid  26 07 2017 - El secretario general del PSOE  Pedro Sanchez  durante la rueda de prensa que ofrecio hoy tras la declaracion del presidente del Gobierno  Mariano Rajoy  como testigo en el juicio por la primera epoca de la trama de corrupcion Gurtel  EFE Victor Lerena

GRA175 Madrid 26 07 2017 - El secretario general del PSOE Pedro Sanchez durante la rueda de prensa que ofrecio hoy tras la declaracion del presidente del Gobierno Mariano Rajoy como testigo en el juicio por la primera epoca de la trama de corrupcion Gurtel EFE Victor Lerena / Victor Lerena (EFE)

El baròmetre del juliol del 2017 és, sens dubte, la millor notícia que ha rebut el PSOE en molt de temps. L’enquesta –la primera que porta a terme el CIS des de la victòria de Sánchez davant de Susana Díaz en les eleccions primàries socialistes– col·loca el PSOE a menys de quatre punts del Partit Popular en estimació de vot (28,8% davant de 24,9%). Respecte al baròmetre de l’abril, el mes en què es va fer l’anterior estudi del CIS, els socialistes retallen als populars cinc punts de diferència. És una remuntada espectacular en termes demoscòpics i que s’ha d’atribuir sobretot a la injecció d’entusiasme que ha suposat el retorn de Sánchez a la secretaria general socialista. De fet, per acabar d’arrodonir les bones notícies per al PSOE, els socialistes també augmenten l’avantatge sobre Podem, que creix una mica respecte a l’anterior baròmetre. Però l’augment és molt lleu, fet que porta a concloure que l’operació mediàtica que va suposar la moció de censura contra Mariano Rajoy no s’ha traduït en una millora de les expectatives del partit morat.

En l’altra cara de la moneda, el CIS suposa un cop per al partit  del Govern. Crida l’atenció que tant Mariano Rajoy com Pablo Iglesias tenen uns índexs  de valoració molt baixos (un 2,79 el popular, un 2,95 el líder de Podem). Sense vorejar l’aprovat, Pedro Sánchez arriba al 3,73, pel 3,58 d’Albert Rivera. Dades, doncs, que donen la raó a Sánchez en el seu gir a l’esquerra, que s’ha plasmat amb una posició més bel·ligerant amb el PP al Congrés. L’enquesta també suposa un toc d’atenció per al PP. Efectuat abans que Rajoy comparegués com a testimoni en el judici de la trama Gürtel però després que Luis Bárcenas comparegués al Congrés, el baròmetre del CIS mostra el desgast del Govern en un moment en què l’Executiu treu pit per les dades econòmiques que mostren un robust creixement i un descens de l’atur (si bé aparellat amb un augment de la precarietat laboral). Amb l’economia en millor estat de salut que temps enrere, el descens del Partit Popular es pot atribuir a l’erosió que els continus casos de corrupció suposen per al partit del Govern. Al baixar també Ciutadans, el sondeig mostra un reforçament de les forces d’esquerra. Això sí, per a satisfacció del PSOE, el sorpasso sembla allunyar-se.