Del 'run run' a l''Arran Arran'

Els atacs d'Arran acaben ocultant la gravetat del problema global de la massificació turística

1
Es llegeix en minuts
jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231

jgblanco33196594 barcelona 16 03 2016 turistas con maletas en la ciudad fotog170322144231 / ALBERT BERTRAN

Aquest estiu comença a assemblar-se molt al del 2005, aquell que va donar peu a la redacció i aprovació de l'ordenança cívica de Barcelona per part de l'equip de govern dirigit llavors per Joan Clos. ¿Recorden com va passar tot? Una campanya molt ben orquestrada i coordinada entre grups polítics i determinats mitjans de comunicació va aconseguir gravar a foc en l'opinió pública la imatge d'una ciutat devorada per actes incívics, captaires al carrer, prostitució...

L'Administració municipal de Clos va acabar tragant i va fer cas a les pretensions de la campanya. Així va néixer una ordenança cívica tan contundent i moderna com inaplicable. La realitat importava ben poc. Algú havia creat una imatge de la ciutat a la qual s'havi de donar resposta. A qualsevol preu.

Ara, en l'estiu del 2017, hem descobert que existeix turismofòbia, i tot gràcies a les barrabassades d'Arran, l'organització juvenil de la CUP. L'atemptat contra el Bus Turístic a les Corts i a les bicis de lloguer que ocupen l'espai públic al Poblenou. I algú, al ritme que marca Arran, apunta a Ada Colau i els comuns, que van arribar al consistori al 'run run'.

Reduccionisme

Poc importa que tots (inclosos els baròmetres municipals) sàpiguen a aquestes altures que la massificació turística comença a provoca malestar entre la població i que els conflictes de convivència ja afloren en determinats barris. L'únic que importa és poder carregar contra els del 'run run' pels atacs comesos per Arran. Flac favor farem a un problema real si reduïm la realitat als atemptats dels antisistema, condemnables sempre i que, paradoxalment, acaben ocultant la gravetat del problema de fons.

Notícies relacionades

Una vegada més, com ja va passar l'estiu del 2005, el reduccionisme i l'estretor de mires d'alguns condemnen la ciutat a una solució superficial. ¿Algú es creu de veritat que és (i empro aquí el lèxic d'altres) la tebior de Colau amb la turismofòbia el germen de l'embolic? ¿Algú es creu de veritat que la solució a un problema global (mirin el panorama de les grans capitals europees) depèn d'un sol ajuntament?