Estiu al poble

Les vacances han deixat de ser el moment de l'any més lent. Els dies segueixen passant a tota velocitat, hi ha menys temps per a l'esbarjo, amb prou feines es pot descansar entre museu i museu, entre coses-imprescindibles-que-no-et-pots-perdre

2
Es llegeix en minuts
lpedragosa34862199 vacaciones160825195707

lpedragosa34862199 vacaciones160825195707 / RICARD CUGAT

L'àvia -mare de la meva àvia- ja tenia la casa preparada, amb els llits per a tots, i els meus avis i jo teníem les maletes distribuïdes pel pis de Barcelona, com l'anomenaven quan arribàvem al poble. L'endemà, tota una jornada de viatge: ens quedava un mes per endavant per desentendre'ns de les obligacions, els horaris i les convencions urbanes. Ho canviàvem tot per un cel molt més net, cadires a la porta de casa cada nit i certa llibertat per als nens. Això era el que significava l'agost familiar durant 20 anys, això i 20 hores de viatge en un cotxe sense aire condicionat, per carreteres estretes, darrere de camions.

D'un temps ençà, les vacances signifiquen una planificació massa matinera. Abans que comenci l'estiu ja has de saber quan, com i amb qui te n'aniràs. Necessites bitllets de vol -i armar-te de paciència a l'aeroport- o de tren, habitacions en ciutats desconegudes, un llistat de museus per visitar, cables i més cables per carregar tots i cada un dels aparells que faran dels teus escassos dies de desconnexió -ja no són un mes sencer- un record inoblidable.

Els autònoms

Qualsevol cosa que hagis d'encarregar, comprar o triar haurà d'esperar uns dies, però és possible que no fins al setembre: els que treballen per a si mateixos s'han adonat que la vida ens surt massa cara, i no es poden permetre certs luxes. Els que som autònoms i treballem a casa, ho aprofitarem per fer tot allò que no vam poder fer durant l'any: una vegada s'hagi calmat la demanda dels nostres múltiples caps, atendrem els nostres projectes professionals més personals, els que no es paguen a curt termini. Començar una novel·la, per exemple, sense haver d'escriure columnes ni ressenyes. Amb el que et donin per la novel·la podràs pagar, a la llarga, la quota d'autònoms que vas pagar a l'estiu per quatre treballs d'última hora mal pagats.

Notícies relacionades

Les vacances han deixat de ser el moment de l'any més lent. Els dies segueixen passant a tota velocitat, hi ha menys temps per a l'esbarjo, gairebé no es pot descansar entre museu i museu, entre coses-imprescindibles-que-no-et-pots-perdre. Ara que la nostra família no viu tan lluny, i que tot es resol a cop de 'low cost' i xarxes socials, les vacances ens serveixen per projectar la forma de vida que voldríem: una més sofisticada, més cosmopolita, més moderna. Enrere van quedar els cotxes plens fins a dalt i els paisatges que passaven amb parsimònia per la finestra. Hem de veure, provar, fotografiar, captar i sentir tots els racons del món, sentir com d'inabastable és l'univers, notar com s'allarga la vista de llocs que has de visitar.

El món a l'agost es va apagant a poc a poc, com abans, però cada vegada s'apaga menys temps, més intermitent. Durant la resta de l'any ens han convençut que la urgència i l'ansietat és la millor forma, l'única forma. I a l'estiu no podia ser menys. El poble ja ni tan sols ens sembla que estigui tan lluny, ni que tingui un cel tan net.

Temes:

Estiu Vacances