Al contraatac

Franco i l'abstenció

Pagar impostos és una obligació i votar és un dret. ¿Ho capten veritat, senyors del cartell del 'Caudillo'?

2
Es llegeix en minuts
francocartells

francocartells

La setmana va començar amb els pòsters de Franco convidant a no votar. De tan refinada metàfora es podria inferir que tots els que opteu per no votar en el referèndum, sou franquistes. Gairebé seria millor que el vot en aquest referèndum fos obligatori i evitar d’aquesta manera escarnis, mofes i humorades dirigides a l’abstencionista actiu. Permetre no votar, però vexar el que no vota, és una subtil invitació que l’abstencionista deixi de ser-ho per la via de la por. El que no vota és franquista, i el que vota no… ¿Què és? ¿Mussolinià? 

L’abstenció activa o abstenció política és un dels possibles posicionaments davant una consulta popular. Consisteix a renunciar a exercir el dret al vot. És una postura de protesta. Així ho consignen tractats de ciència política (quin oxímoron, per cert). Confondre una obligació amb un dret és un error francament superable sense necessitat de medicació. Pagar impostos és una obligació i votar és un dret. ¿Ho capten veritat, senyors del cartell de Franco?

Owen Jones, el periodista de The Guardian que va fer campanya a favor del remain al brexit, és ara crític amb Cameron i el seu insensat referèndum. Va guanyar el brexit, va perdre el Regne Unit i Cameron està regant els seus geranis. El problema no és el brexit, va ser Cameron. Això sí, als abstencionistes no els van insultar.

 Rere el cartellet hi ha gent d’ERC i dels comuns. Cada vegada és més difícil prendre’ls seriosament. Que poca cosa que tenen en comú els comuns.

L'HERÈNCIA FRANQUISTA

Un dels artífexs dels cartellets de Franco és José Téllez, el tinent d’alcalde comú de Badalona. Diu que la motivació d’aquesta acció és «reivindicar» la memòria d’aquell 18 de juliol per recordar que «l’Estat espanyol és hereu del franquisme i que no hi ha hagut mai ruptura democràtica amb unes institucions instaurades amb un cop d’Estat».

Seguint el raonament, això és així també per a la Generalitat i els ajuntaments, que són igualment Estat. ¿Què fan els regidors del pòster amb el sou que cobren cada mes gràcies als impostos que recapta un ajuntament franquista? ¿Se’l queden?… No ho crec. Són diners que provenen del règim instaurat per Franco. Quin embolic, escoltin.

Insistim que la brometa del pòster de Franco deixa en entredit, sobretot, amplis sectors dels seus. Fa pocs dies, més de 200 comuns van manifestar estar per l’abstenció. Gent com López Bulla, Marc Bartomeu i Eulàlia Vintró. Franquistes, vaja.

Notícies relacionades

Ser franquista és el pitjor. Franco va ser un rebel que no va acatar la Constitució espanyola i considerava el Govern d’Espanya com l’encarnació de tots els mals. Franco considerava també que les lleis no s’havien de complir quan atemptaven contra els seus principis.

Feliç Estiu.