El cercle

El canvi climàtic és una realitat que afecta milions de persones, que les expulsa del seu territori, que genera guerres pel control dels recursos, que sembra els discursos de l'odi

1
Es llegeix en minuts

«Tot està relacionat: no té cap sentit tractar per separat qüestions com les de l’Àfrica, el desenvolupament industrial o el clima». Aquestes paraules no han sigut pronunciades per cap líder de l’esquerra radical. Amb elles es va estrenar Emmanuel Macron en l’última reunió del G-20. El seu discurs no es va aturar aquí: «Les enormes desigualtats que estem experimentant en el nostre món estan relacionades amb desequilibris climàtics generats pels nostres mètodes globals de fabricació».

És obvi que el president francès no és el primer que denuncia el pervers cercle en què estem immersos, però no deixa de ser una novetat sentir la cruesa d’aquesta exposició per part d’un cap d’Estat en aquest fòrum de discussió d’economia global. Però la veritat està aquí. El canvi climàtic és una realitat que està afectant milions de persones, que les expulsa del seu territori, que genera guerres pel control dels recursos, que sembra els discursos de l’odi. No hi haurà barreres que impedeixin la immigració forçada. No hi haurà vigilància capaç de contenir la violència. Només la consciència que tots formem part del problema i la responsabilitat de contribuir a les seves solucions globals ens donaran l’oportunitat de sobreviure. Els filferros de punxes, els filats de ganivetes, el mercadeig d’immigrants entre països, els tractes amb les màfies tan sols afegeixen una mica més d’infàmia a la infàmia.