AL CONTRAATAC

Crits i murmuris del procés

Jo manifesto que no votaré, però crec que els que ho volen fer hi tenen tot el dret. L'autocensura dels unionistes no és responsabilitat dels independentistes

2
Es llegeix en minuts
dcaminal39298075 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170714135617

dcaminal39298075 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170714135617 / FERRAN NADEU

¿Per què no deixem de banda la teatralitat gairebé obscena de simular que tots ens avenim? No em queixo dels insults que he rebut al llarg d’aquesta setmana. No em queixo que em diguin traïdor, feixista i interessat. No em queixo que em convidin a abandonar el país, ni em queixo de la consideració que alguns tenen sobre la meva mare.

 No em queixo de l’animadversió crònica que genera la crítica al procés, ni em queixo que alguns independentistes s’indignin en un nanosegon. No em queixo que diguin que opino així perquè col·laboro a La Sexta o a EL PERIÓDICO i que, per tant, les meves són opinions interessades. No em queixo perquè, contradictòriament, diguin que opino així perquè tinc diners. ¿Es poden tenir diners i ser independentista?

Del que em queixo, és que diguem que això és una bassa d’oli social. Del que em queixo és que sigui un tabú dir que els referèndums divideixen les societats. Em queixo de no poder dir que el 'brexit' ha sigut traumàtic. No passa res o gairebé res, però d’a­quest tema no se’n pot parlar. Tot i ser fals que estiguem davant de potencials enfrontaments violents com diuen alguns, és cert que entre familiars i amics el tema del referèndum es comporta amb uns enormes silencis i insignes recels.

Una altra cosa. Els independentistes tenen una il·lusió, un projecte i un discurs. És més, alguns dels que no som independentistes coneixem perfectament els ressorts racionals, culturals i emocionals que ens podrien portar a una radicalització separatista. No es tracta de veure la llum. Es tracta de si aquesta llum aporta més problemes que solucions. Molts agnòstics saben perfectament en què consisteix tenir fe.

ELS NO INDEPENDENTISTES

Notícies relacionades

Però, ¿i els no independentistes? ¿Veiem la tele? ¿Ningú s’atreveix a dir ni piu? ¿Por?... Els 'indepes' són fragorosos a les xarxes, sí, però poca cosa més. Aquí un pot dir el que li doni la gana amb una mínima disposició. ¿Per què no dieu en veu alta el que m’expliqueu indignats a l’AVE o al pont aeri? No podeu culpar ningú de la vostra por. Un dia faré una llista de famosos i famosets no independentistes cagadets i silents. Potser és que heu subcontractat el problema. Potser és que penseu que si això s’emboliqués, ho arreglaria Soraya i vosaltres a mirar la tele. És clar, el Govern del PP us ho solucionaria.

Jo no votaré perquè, insisteixo, crec que un referèndum unilateral crea més problemes dels que soluciona. Jo manifesto que no votaré, però crec que els que ho volen fer hi tenen tot el dret. L’autocensura dels unionistes no és responsabilitat dels independentistes. Els de les xarxes són una minoria. La majoria d’'indepes' són gent collonuda. Crits i murmuris.