Treball i maternitat

Iberia i la prova de la granota

La llei empara també la intimitat i la vida privada, però aquests detallets semblen no importar-li gaire a la multinacional aèria

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp21736765 iberia azafata170710180908

zentauroepp21736765 iberia azafata170710180908

Iberia fa la prova de la granota, versió moderneta, a les aspirants a treballar-hi. Ho ha detectat la Inspecció de Treball de les Illes Balears en les seves campanyes de vigilància. El Govern illenc multarà amb 25.000 euros l’aerolínia per infracció administrativa greu, ja que l’anàlisi d’orina per detectar l’embaràs es fa a tot Espanya. Per contra, Iberia argumenta que l’analítica es fa per «protegir» la salut de la gestant i del fetus. I que mai han deixat de contractar cap dona per estar embarassada. Llavors, si no era per no contractar-les, ¿per què les obligaven a fer-se la prova? Ara, arran de la sensibilitat que la qüestió ha provocat, diu Iberia, l’analítica deixarà de ser obligatòria. 

    

La Constitució, a la qual apel·lem cada dia, deixa ben clar que no es pot discriminar ningú per motius de sexe, i és evident que només les dones poden estar embarassades. La llei també empara la intimitat i la vida privada, però aquests detallets semblen no pesar-li a la multinacional Iberia. I com pot ser que es multi només amb 25.000 euros per una discriminació tan flagrant a una empresa, que hauria de ser exemplar en l’equitat i la responsabilitat social?

Fa uns anys, quan una dona accedia a una entrevista de treball, li preguntaven si estava casada, ja que tots els fills naixien dins del matrimoni. Posteriorment, es va demanar a les dones si en pensaven tenir de fills. I ara directament s’ha passat a fer la prova de l’embaràs per dispersar dubtes. El millor, en cas de voler tenir descendència, era mentir i dir sempre que no, ja que, tot i que legalment aquesta pregunta no es pogués fer, si es responia afirmativament, no les contractaven. 

Notícies relacionades

    

El cas d’Iberia en ple segle XXI és la fórmula més matussera d’una discriminació subtil però real, que fa que a Espanya les dones tinguin de mitjana 1,3 fills, una de les xifres més baixes del món, ja que no poden compaginar la maternitat amb la carrera professional. ¿Algú se n’estranya?