Editorial

Festes i violència masclista

L'aglomeració festiva, l'alcohol i el 'tot s'hi val' es converteixen en un inacceptable còctel explosiu contra la dona

1
Es llegeix en minuts
Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat.

Protesta a Pamplona després de la violació col·lectiva a una jove durant els Sanfermines de l’any passat. / VILLAR LOPEZ

El masclisme imperant en la societat es fa visible a través de petits gestos quotidians, en la vida de cada dia, a causa de les tràgiques conseqüències de les agressions masclistes, o bé en esdeveniments multitudinaris com, per exemple, les festes de Sant Fermí, que van començar ahir. Aquest és un dels casos més coneguts, però, per desgràcia, no és l’únic. Des dels abusos verbals a les violacions, la violència masclista s’intensifica en ambients festius i estiuencs, amb agreujants com el de l’alcohol i una certa permissivitat a vegades impulsada per campanyes publicitàries. A Pamplona es va travessar la línia vermella el 2008, amb la violació i assassinat de la infermera Nagore Lafagge en plenes festes, i l’any passat es van multiplicar per quatre les denúncies presentades, fins a un total de 19. El fet més greu va ser el de la violació d’una noia de 18 anys per part de cinc joves sevillans que es van batejar a si mateixos amb el significatiu nom de la manada. 

Notícies relacionades

Des de fa temps, Pamplona i els seus Sanfermines es troben en el punt de mira perquè en el seu moment va córrer la veu que tot s’hi valia en un ambient de festa multitudinària i contínua. Els col·lectius feministes, primer, i més tard les autoritats navarreses han lluitat per denunciar els fets i dignificar la imatge de la ciutat. La tolerància zero amb les agressions masclistes s’ha concretat en el lema No és no, en una presència policial més important, en la facilitat per presentar denúncies i en una política consensuada de conscienciació cívica. 

Però el perill està a l’aguait. I no només a Pamplona, sinó a tot arreu on l’aglomeració, l’alcohol i el tot s’hi val (tenyit amb l’agressivitat exercida en grup) es converteixen en un còctel explosiu contra la dona. L’últim balanç de l’activitat policial a Barcelona reflecteix que el 2016 van augmentar el 30% les agressions sexuals, especialment a l’estiu. La ubicació d’una parada antimasclista, similar a les que hi ha a Pamplona, al Front Marítim, la zona nocturna més freqüentada, ha de servir per agilitzar el protocol d’actuació i evitar tant com sigi possible una plaga que la societat ha d’erradicar. Amb la disfressa de la festa no s’han d’ocultar l’incivisme ni la brutalitat. Han de prevaler, sempre i a qualsevol lloc, la defensa dels drets de la dona i la solidaritat amb les víctimes.