EDITORIAL

La revetlla del rècord de calor

La massiva presència de gent a les platges i les altes temperatures van marcar una nit sense greus incidents

2
Es llegeix en minuts
jcarbo39032016 revetlla170624175146

jcarbo39032016 revetlla170624175146 / RICARD FADRIQUE

Pocs dies i nits com la de la revetlla de Sant Joan provoquen un moviment ciutadà de dimensions semblants. La celebració del solstici d’estiu ha sigut tradicionalment una jornada de gran activitat festiva, que es manifesta amb la presència massiva de joves a les platges de tot Catalunya. Lògicament, les de Barcelona i els seus voltants són les que congreguen més gent i les que registren els dispositius més importants de seguretat i dels serveis de neteja de primera hora del matí, indispensables perquè la normalitat es recuperi com més aviat millor. I és que les 59.000 persones (per 52.000 del 2016) que es van congregar durant moltes hores al litoral barceloní van deixar empremta.

Notícies relacionades

La revetlla de Sant Joan va seguir les pautes «normals», segons el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, amb 5.206 trucades al telèfon 112 relacionades amb 2.366 incidents. Com que l’incident zero no existeix un dia com aquest, aquesta situació de normalitat es va traduir en un total de 1.291 serveis dels bombers a tot Catalunya, propis d’una jornada de fogueres i petards, que també van tenir el resultat de 217 persones ateses en hospitals i centres d’emergència d’atenció primària. La tradició de tirar petards es manté malgrat el descens en el consum que es va registrar els anys en què la crisi cremava més. Avui, les xarxes socials també s’han convertit en un fòrum de debat sobre aquest hàbit amb veus de detractors que ens recorden, per exemple, com pateixen les mascotes amb l’estrèpit d’un petard. Davant la qüestió, només es pot apel·lar a una conducta marcada pel civisme i el seny imprescindible que comporta saber que s’està jugant amb foc i amb soroll.

La revetlla del 2017 sí que passarà a la història per les temperatures, molt previsibles en funció dels dies previs. Se la pot etiquetar, per tant, com la revetlla del segle perquè va ser la més calorosa dels últims 100 anys. Les temperatures no van baixar dels 25 graus –a l’estació del Raval no ho van fer de 27,8–, quan la mitjana dels últims 40 anys és de 17. És obvi que destacar aquest rècord de calor, o les cues a primera hora de la tarda a les sortides de Barcelona, és la millor notícia d’una nit que, no ho oblidem, fa set anys va segar les vides de 12 persones en un baixador de Castelldefels.