Kim, el matrimonier de Trump i Xi

Davant la perspectiva que l'imprevisible Kim Jong-un acceleri la seva marxa cap a l'abisme nuclear, el pragmatisme xinès allarga la mà a Washington

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38786712 file   in this april 15  2017 file photo  north korean leade170620162937

zentauroepp38786712 file in this april 15 2017 file photo north korean leade170620162937 / WONG MAYE-E

Tancat en la seva paranoia de confabulacions i conjures, Kim Jong-un es dirigeix sense saber-ho a convertir-se en el matrimonier de Donald Trump i Xi Jinping, el matrimoni de conveniència necessari per posar fi de forma pacífica a la creixent amenaça de Corea del Nord. La Xina, principal valedor del règim creat el 1948 per Kim Il-sung, avi de l'actual líder, està furiosa amb el seu díscol veí i s'acosta cada dia més a la conclusió que no és possible una entesa amb ell. Davant la perspectiva que l'imprevisible Kim Jong-un acceleri la seva marxa cap a l'abisme nuclear, el pragmatisme xinès allarga la mà a Washington.

Pequín tem no només el salt al buit de l'acorralat Kim, sinó també la creixent pressió dels sectors més bel·ligerants dels Estats Units contra les contínues provocacions del règim nord-coreà. Dilluns, el presentador de Fox News Eric Bolling va preguntar als panelistes del programa 'The Specialists' si no és hora de “llançar un atac nuclear preventiu” contra Corea del Nord. “¿Posarem en risc Los Angeles?”, es va preguntar al comentar els assajos recents de míssils balístics nord-coreans, realitzats malgrat la reiterada prohibició de Nacions Unides.

LA HISTÒRIA ES REPETEIX

Igual que el deteriorament de les relacions amb la Unió Soviètica va portar Mao Zedong a jugar la carta dels EUA, cosa que va facilitar l'ingrés de la República Popular a Nacions Unides el 1971 i el viatge a Pequín del president Richard Nixon l'any següent, Corea del Nord pot originar una nova era d'entesa estratègica entre les dues hiperpotències. El 2011, en ocasió del 40è aniversari del seu viatge secret a Pequín com a conseller de Seguretat Nacional per preparar el de Nixon, el llavors conseller de Seguretat Nacional, Henry Kissinger, va advertir contra els desastres que portaria la competència militar entre la Xina i els EUA i va fer una crida a la cooperació entre els dos països “per preservar la pau mundial”.

Una darrere l'altra, Kim Jong-un es tanca totes les portes cap a una sortida negociada a la inestabilitat que causa la seva obstinació nuclear. Va menysprear la branca d'olivera que li va oferir el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, en el moment d'assumir la presidència de l'Estat el maig passat. Moon, el primer liberal que arriba a la presidència després d'una dècada de governs conservadors, es va declarar disposat a viatjar al Nord i realitzar tots els esforços necessaris per preservar la pau a la península coreana. L'“horrible maltractament” d'Otto Warmbier per part dels seus torturadors nord-coreans, segons han dit els pares a l'anunciar la mort del jove, i l'assassinat captat per les càmeres de seguretat de l'aeroport de Kuala Lumpur de Kim Jong-nam, el germà dissident del líder, agreugen l'animositat mundial contra el règim de terror establert a Pyongyang. La Comissió de Drets Humans de Nacions Unides i totes les organitzacions internacionals de Drets Humans el condemnen sense pal·liatius.  

ÉS UNA PRIORITAT

Notícies relacionades

“Corea del Nord serà la prioritat de les converses”, va declarar dilluns la subdirectora d'Àsia-Pacífic al Departament d'Estat, Susan Thornton, a l'anunciar el primer diàleg EUA-Xina sobre seguretat i diplomàcia. Aquest diàleg es va acordar durant l'entrevista que va mantenir amb Trump a Florida l'abril passat.

Potser en aquesta reunió començarà a veure's el final del “problema més perillós” que Obama va dir que deixava al seu substitut. A vegades els matrimonis de conveniència funcionen millor que els aconseguits per amor.