Petit observatori

Som una espècie que sempre ha ballat

La dansa ha acompanyat sempre la humanitat i ha estat present en diverses cultures

1
Es llegeix en minuts
bjork-digital-sonar-2017

bjork-digital-sonar-2017

He llegit aquests dies al diari una frase, en una informació, que  m’ha atrapat: «Un exhaustiu itinerari per la música de ball». Però ràpidament m’he adonat que la idea que jo tenia de «ball» no encaixava amb l’èxit popular del Sónar ni amb l’anunci d’un festival que ha programat 140 actuacions en 9 escenaris, més que l’any passat. Celebro l’èxit. 

  

 El que passa és que jo tinc una idea molt antiquada del ball. El ball de parella en un local o en un envelat; el ball de quan era adolescent i vivia la festa major d’Argentona. Aquells balls que posaven a prova la meva timidesa, quan havia de posar una mà a la cintura d’una noieta, la filla d’uns amics d’estiueig.  Era freqüent disposar d’un mocador que es duia a la mà per protegir de la inevitable suor del mes d’agost la cintura de l’amiga, i qui sap si posar un sensorial aïllant. ¡Quines coses, quins temps!

  

 Sempre m’ha agradat ballar. L’art de moure’s d’acord amb un ritual aparentment senzill. La seducció del ritme, dels moviments compartits. Una sensació d’enlairament, la desaparició de la feixuguesa dels cossos. 

La dansa ha acompanyat sempre la humanitat i ha estat present en diverses cultures. Hi ha hagut les danses senyorials i també les danses populars i col·lectives. Jo vaig assistir, fa anys, a la dansa de Castellterçol, i espero que encara se celebrin les de Vilanova, les de Campdevànol, les del Maestrat. L’aparició dels esbarts dansaires ha aconseguit que no es perdessin algunes danses molt antigues. 

Notícies relacionades

    

Em fa una certa impressió que al costat d’aquestes danses tan vitals existís la Dansa de la Mort, una al·legoria medieval que recordava algunes terribles plagues. Ballar amb la mort, quina cosa més extraordinària. En Lluís Llach podria dir-nos si es conserva al poble de Verges una dansa en què intervé la mort en la processó del Dijous Sant.