Doble amnistia per als patriotes suïssos

El TC anul·la la regularització fiscal del PP però exonera els defraudadors que la van disfrutar. Hisenda encara hi és a temps de reobrir els expedients

1
Es llegeix en minuts
 

  / JOSÉ LUIS ROCA

Avui respiren més tranquils els prop de 30.000 defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal del PP, entre ells patriotes suïssos tan il·lustres com els Pujol, Bárcenas, Rato... Per unanimitat, els magistrats del Tribunal Constitucional han adoptat una resolució pretesament salomònica però que en realitat resulta diabòlica: anul·len la regularització massiva del 2012 per jutjar-la contrària a la Carta Magna, però avalen les regularitzacions individuals. Revés per al Govern i indult per als beneficiaris de la seva anticonstitucional amnistia.

No tenen pèrdua els fonaments jurídics de la sentència, que ha tingut com a ponent el magistrat i exdiputat del PP Andrés Ollero. A l'estimar el recurs del PSOE, els magistrats recorden que està prohibit recórrer al decret llei quan afecta deures constitucionals com el de "contribuir al sosteniment de les despeses públiques”, que concerneix a tothom. Al seu parer, el Govern va cometre dos pecats capitals: "adbdicar" en la lluita contra el frau fiscal, aprofitant-se'n per augmentar la recaptació i així pal·liar la caiguda d'ingressos públics; i legitimar la conducta dels defraudadors, "col·locant-los finalment en una situació més favorable que la d'aquells que van complir voluntàriament i en termini la seva obligació de contribuir". 

Notícies relacionades

Aquesta decisió té la virtut d'obstruir, potser de per vida, el recurs a l'amnistia fiscal com a fórmula per combatre el dèficit públic, utilitzada en temps de tribulació per governs tant del PP com del PSOE. Amb aquesta jurisprudència constitucional, cap governant amb dos dits de front gosaria tornar a intentar-ho.

UN RESCABALAMENT

Però la moralitzant bufetada al Govern té un revers: la negativa a revisar unes regularitzacions que van fer aflorar capitals evadits a canvi d'una misèria. Si és cert, com va afirmar Cristóbal Montoro sota la pressió de Ciutadans, que l'amnistia fiscal no prescriu, el ministre d'Hisenda faria bé de reobrir tots els expedients i exigir als indultats que almenys tributin pel 10% del que van defraudar. A part de redimir-se, així rescabalaria els contribuents complidors.