EDITORIAL

Colau aprova a meitat del camí

El turisme, el preu de la vivenda i la contaminació se situen com els principals problemes per als barcelonins

1
Es llegeix en minuts

Quan acaba de traspassar l’equador del seu primer mandat, Ada Colau es consolida i tornaria a guanyar les eleccions a Barcelona si es convoquessin en aquest moment, segons el baròmetre que sobre política municipal publica avui aquest diari. No seria, no obstant, una victòria prou àmplia per modificar l’actual fragmentació de l’arc polític a l’ajuntament. El seu partit, Barcelona en Comú, només sumaria un altre regidor als 11 d’ara, la qual cosa el continuaria condemnant a la precària minoria majoritària necessitada de pactes estables (com el vigent amb el PSC) o puntuals per tirar endavant la gestió dels grans temes. ERC en seria la més beneficiada i passaria de cinc a vuit regidors a costa de l’antiga CiU, que amb sis regidors obtindria el seu pitjor resultat electoral a la capital de Catalunya. El PSC milloraria mínimament les seves notes (un altre representant) i quedaria també lluny de la posició de domini que li va donar l’alcaldia durant dècades. La CUP retrocediria i Ciutadans i PP aconseguirien un suport molt similar al dels últims comicis.

Notícies relacionades

La gestió municipal rep una nota mitjana de 5,4, la mateixa que l’alcaldessa, encara que aquesta no pot evitar el degast del poder: era valorada amb un 5,8 quan va guanyar l’alcaldia i havia arribat al 6,8 l’any 2014. Amb tot, Colau genera més confiança en el futur que el seu antecessor Xavier Trias a mig mandat. De cara a les perspectives venidores, les respostes optimistes superen les pessimistes: un 40,9% dels enquestats creuen que la ciutat millorarà durant l’any que ve. Se certifica així que el discurs apocalíptic amb què l’oposició va saludar l’equip de govern no ha fet forat, ja sigui pel missatge extremista dels seus promotors, ja sigui per l’inevitable bany de realitat al qual s’han hagut de sotmetre les promeses electorals dels guanyadors.

A part de la radiografia política, l’estudi del GESOP recull les preocupacions principals dels barcelonins.  Si fa quatre anys l’economia era el primer problema, ara són la mobilitat (trànsit, transport públic), la vivenda, el turisme (la majoria el considera positiu però creu que s’està tocant sostre) i la contaminació: tres de cada deu barcelonins asseguren que ja noten en la seva salut els efectes dels fums contaminants que es respiren a la ciutat.